Intervju med studenttidningen Vertex

I dag intervjuades jag av en reporter från studenttidningen Vertex som ges ut på Umeå universitet. Umeås studenter är oerhört betydelsefulla för hela kommunens utveckling. Det vill jag ska avspeglas i den politik vi bedriver.

En av de frågor jag lyfte i intervjun var bostadssituationen för studenter. Detta är en kontinuerlig utmaning som har hög prioritet för oss socialdemokrater.

I Umeå har vi lyckats bygga tillräckligt för att det ska råda balans på studentbostadsmarknaden. Vi har en bättre situation i Umeå än på många andra jämförbara studieorter. Men det finns såklart mycket kvar att göra för att förbättra situationen ytterligare och se till att bostadsbrist för studenter inte uppstår!

Under mandatperioden har vi lyckats höja byggtakten överlag i kommunen. Vi har gått från omkring 500 nya bostäder per år till omkring 1000 – 1300 per år. Mer än 50 procent av de nya bostäder som byggs i Umeå är hyresrätter och en stor del av dessa mindre hyresrätter för bl.a. studenter. Bara i år har 2000 nya bostäder fått startbesked.

Vår målsättning är att det ska byggas 2000 nya bostäder per år i Umeå och att merparten är hyresrätter som studenter och vanligt folk har råd med.

Jag har tidigare haft en dialog med studentföreningarna där dessa lyft just bostadsfrågan. Jag och mitt parti har därefter gått från ord till handling och vidtagit åtgärder för att trycka upp byggtempot. Det har handlat om att de till att det finns byggklar mark och ha effektiva bygglovsprocesser. Detta har, som framgår ovan, gett resultat.

Vi vill fortsätta på den inslagna vägen mot 2000 nya bostäder per år. Alla som vill plugga i Umeå ska snabbt kunna få en bostad som passar en students plånbok!

Bostadsfrågan påverkas i allra högsta grad av vilket parti som har makten. Moderaterna vill införa marknadshyror, något som skulle leda till kraftiga hyresökningar som inte minst skulle drabba våra studenter hårt! Jag och mitt parti säger nej till marknadshyror och kommer inte att vika ner oss i den frågan.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.