Luftkvaliteten i centrala Umeå stadigt bättre – åtgärderna ger resultat

Att förbättra luftkvalitén i centrala Umeå har sedan länge varit en viktig uppgift för Umeå kommun. Till följd av den högt trafikerade Västra Esplanaden har luften haft alltför höga halter av bl.a. kvävedioxid och skadliga partiklar. Till följd av detta har vi från Umeå kommuns sida sjösatt ett åtgärdsprogram som över tid gett resultat. Enligt färska siffror framgår att vi förra året hade de lägsta halterna av kvävedioxid sedan mätningarna inleddes.

Luften i centrala Umeå ska bli renare. Ingen ska riskera sjukdom eller ohälsa av att bo eller vistas i vår stad. Därför har vi sedan flera år tillbaka vidtagit en rad åtgärder för att minska halterna av skadliga gaser och partiklar i luften kring Västra Esplanaden.

Mätningarna av luftkvaliteten på Västra Esplanaden under 2019 uppvisade de lägsta värdena sedan luftmätningarna påbörjades. Åtgärderna ger resultat.

För åttonde året i rad klarar vi EU-gränsvärdet för kvävedioxid och miljökvalitetsnormen för årsmedelvärdet.

Halterna av partiklar i luften har också varit låga och överskrider varken miljökvalitetsnormen eller miljömålsnormerna. Våra trafikmötningar visar att trafikmängderna på Västra Esplanaden till och med är stabilt lägre än innan IKEA och Avion etablerades. Detta trots att kommunens fordonspark har ökat årligen. Det indikerar att åtgärderna i enlighet med åtgärdsprogrammet fortsätter ge resultat med förbättrad luft i Umeå.

Det finns dock mycket kvar att göra. De svenska normerna för kvävedioxid gällande tims- och dygnsmedelvärde klaras fortfarande inte.

Förbättringarna är en följd av Umeå kommuns åtgärdsprogram men också de andra åtgärder vi vidtar för hållbar utveckling.

Vi har genomfört en kraftig utökning av antalet elbussar och dessa står nu för majoriteten av alla resor med lokaltrafiken. Det tillkom 25 nya elbussar under 2019 och nu har vi totalt 35 elbussar i drift. Antalet resor med kollektivtrafiken har ökat rejält det senaste decenniet, totalt sett 130 procent sedan 2005 vilket är avsevärt mer än befolkningsutvecklingen under samma tid.

För tillfället går resandet med kollektivtrafiken ned av förklarliga skäl och kollektivtrafiken har fått anpassa sig efter den rådande situationen med spridning av det nya coronaviruset. Men den långsiktiga trenden är att umeborna väljer att resa hållbart, vilket är bra för såväl närmiljön som klimatet.

De närmaste åren tas viktiga steg för en bättre luft i centrala Umeå. Den sista etappen för ringleden runt Umeå, alltså Västra länken, har nu börjat byggas. När den är färdig år 2021 påbörjas en ombyggnad av Västra Esplanaden och vi kan förvänta oss att genomfartstrafiken då kommer att begränsas.

Detta kommer förbättra luftkvaliteten ytterligare, minska buller och göra miljöerna i centrala Umeå trevligare.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.