Imponerande omställning av gymnasieundervisningen

När regeringen i mars beslutade om att rekommendera distansundervisning vid svenska gymnasieskolor fanns en god beredskap vid Umeå kommun för att ställa om.

Det arbete som gjorts med detta av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, förvaltningen och all vår fantastiska personal ute i verksamheterna är verkligen imponerande.

Redan 2006 när jag var ordförande i gy- och vux-nämnden fattade vi beslut om att alla elever i gymnasiet skulle ha tillgång till bärbara datorer och 2010 hade alla årskurs 3-kullar bärbara datorer.

Det var ett omfattande arbete att ställa om till en högre nivå av digitalisering i undervisningen och alla våra lärare gjorde ett fantastiskt arbete i detta.

Till saken hör att Umeå var först ut med denna typ satsning och sett i backspegeln var det ett lyckosamt val. Det har inneburit att vi i Umeå under lång tid haft beredskap för mer digitaliserade former av undervisning.

De kommuner som inte på allvar påbörjat digitaliseringen inom skolan har idag stora utmaningar.

Nu, några veckor efter att gymnasieskolan ställde om till distansundervisning, kan vi konstatera att vi hade en väl fungerande beredskap och digitala verktyg att tillgå. Omställningen har med all önskvärd tydlighet också visat att vi har en fantastisk personal som engagerat, snabbt och med hög kompetens kunnat anpassa undervisningen för våra elever. 

Jag vill därför rikta ett särskilt stort tack till våra fantastiska lärare och övrig skolpersonal som utfört ett enormt arbete med att se till att våra gymnasieelevers utbildning ska kunna fortgå trots den extraordinära situation vi befinner oss i. 

Vi kan också slå fast att av ren nödvändighet har digitaliseringsarbetet avancerat snabbt på denna korta tid. En stor del av skolans möten sker i dag digitalt, distansarbete sker där så är möjligt och bedrivs i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Hela den offentliga sektorn i Sverige kommer sannolikt att göra stora landvinningar i digitaliseringsarbetet framöver. Det är en stor tillgång att vi i Umeå sedan länge arbetat strategiskt med dessa frågor och står rustade för att i tilltagande omfattning använda den nya tekniken för att fortsatt kunna bedriva viktig verksamhet och samtidigt minimera smittspridningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.