Det är inte läge att slappna av – vi måste fortsätta ta ansvar

Smittspridningen är fortsatt alarmerande i Umeå, Västerbotten och hela Sverige. Många tar sitt ansvar, men fler behöver se över sina beteenden. Till syvende och sist handlar det om liv och död. Det handlar också om risken att drabbas av långvarig sjukdom, som alltfler covid-19-drabbade vittnar om. 

Samhället har gått in med hårda insatser och de allmänna råden är skarpa. Umgås inte med fler än de du bor med. Bor du inte med någon, umgås med maximalt ett par utvalda personer. Trängs inte i gallerior och köpcenter under julhandeln. Håll avstånd. Tvätta händerna. Detta är inte lösa tips, det är riktlinjer som du och jag ska följa till punkt och pricka.

Allt detta stör givetvis det dagliga livet. Men det är små uppoffringar sett till vad vi kan rädda. Människors liv och hälsa. Och ju bättre vi alla sköter oss nu, desto snabbare tar vi oss ur det här helvetet.

Till följd av smittspridningen måste våra barn och ungdomar ta ett väldigt stort ansvar i dessa tider. Gymnasieutbildningen sker på distans. Efter jullovet ställer alla Umeås högstadieskolor om till distans. Om barn förväntas ta detta ansvar, med risk för en stor studieskuld, så är det inte acceptabelt att som vuxen slarva med restriktionerna. Följ råden, till punkt och pricka.

Regeringen har meddelat att målet är att alla vuxna över 18 ska vara vaccinerade under första halvåret 2021. Detta innebär att vi kommer att behöva ta ansvar för en god tid framöver. Det är inte läge att slappa med restriktionerna nu. Men ju fler som tar sitt ansvar och inte slarvar, desto fler kommer att få möjlighet att fira jul vid god hälsa och vid liv. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.