Umeå kommun tilldelas hederspris för uthålliga satsningar på trygghet och förebyggande arbete

Under gårdagen mottog jag Svensk socialpolitisk förenings årliga hederspris för Umeå kommuns räkning. Prisutdelningen skedde i samband med den socialpolitiska föreningens studiedag i Stockholm och jag deltog tillsammans med Seth Åberg, utvecklingsstrateg vid Umeå kommuns drog- och brottsförebyggande råd och Mikael Rystedt, lokalpolisområdeschef i Umeå.

Styrelsen för Svensk socialpolitisk förening motiverar priset med att Umeå kommun bedrivit ett långsiktigt arbete för att förebygga brottslighet, med särskild betoning på tidiga insatser för barn och unga. I motiveringen skriver styrelsen:

”I en tid då även mindre och mellanstora städer drabbats av skjutningar och sprängningar kopplat till organiserad brottslighet skiljer Umeå kommun ut sig. Mycket få skjutningar och inte heller några områden som polisen klassar som utsatta. Genom ett tätt samarbete med andra aktörer och genom att uttalat säga att kommunen ska växa utan att skapa utsatta områden, har Umeå nått högst trygghet och lägst utsatthet för brott av alla Sveriges större städer.”

Det är hedrande att Umeå kommun får ta emot detta pris. Men det förpliktar också. Det kommer alltid att finnas problem att ta itu med och vårt arbete blir aldrig färdigt. Det priset uppmärksammar är just uthållighet, samverkan och att vi ser förebyggande arbete som en del av samhällsbygget som helhet. Det är något vi måste slå vakt om och som kräver att vi har mandat att fortsätta med en politik som prioriterar social hållbarhet, förebyggande arbete och brottsbekämpande samverkan framför sänkt skatt.

Tidigare mottagare av Svensk socialpolitisk förenings pris är bland annat människorättskämparna Thomas Hammarberg, Hédi Fried och Ida Östensson samt organisationen Läkare i världen. Svensk socialpolitisk förening är en partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden förening som har funnits i drygt 30 år. Läs mer om föreningen här: https://socialpolitik.se/

På bilden: Josefine Johansson, ordförande Svensk socialpolitisk förening, överlämnar hederspriset i form av diplom och ljusstake till mig tillsammans med Michael Rystedt, lokalpolisområdeschef Umeå, och Seth Åberg, utvecklingsstrateg Umebrå, Umeå kommun.