Sverige förtjänar en regering som tar utvecklingen i Norra Sverige på allvar!

Norra Sverige växer så det knakar. Då krävs en regering som stöttar kommunerna att finansiera välfärden och täppa till bristen på arbetskraft. Istället skär regeringen och Sverigedemokraterna ned på just detta. Det skriver jag om i en debattartikel tillsammans med min kommunalrådskollega Janet Ågren (S) i Folkbladet Västerbotten. Du kan läsa den i Folkbladet via denna länk: ”Regeringen grusar norra Sveriges tillväxt” (folkbladet.nu) eller nedan.

Sverigedemokraterna ifrågasätter tillväxten i norra Sverige och sprider misstro mot de industrier som växer fram. Regeringen prioriterar skattesänkningar framför bostadsbyggande, arbetsmarknadspolitik, infrastrukturinvesteringar och välfärd.

Samtidigt som arbetskraftsbristen är akut i norra Sverige börjar arbetslösheten öka i andra delar av landet. Då behövs politiskt ledarskap. Inte bara i kommunerna, utan också i regeringen.

Vi som bor i Norr- och Västerbotten är vana vid att behöva kavla upp ärmarna själva. Vi har tagit ett stort ansvar, investerat mer än vad kommuner normalt ska behöva göra på egen hand och bidragit till en tillväxt som kommit hela Sverige till del.

Det minsta vi borde kunna begära är en regering som inte aktivt motarbetar oss utan tar ansvar för hela landet. Därför ser vi med stor oro på att regeringen bromsar in nödvändiga investeringar i infrastruktur.

Utan rejäla satsningar på och beslutsamhet i fråga om infrastrukturen i norra Sverige – när det gäller färdigställandet av Norrbotniabanan och upprustning av Malmbanan, blir det svårt att klara av den pågående samhällsomvandlingen.

Detsamma gäller arbetsmarknadspolitiken, som Sverigedemokraterna och regeringen i det närmaste totalt avvecklat. Detta samtidigt som det saknas huvuden och händer för att klara behoven av personal i välfärd, industri och näringsliv i norra Sverige.

Vi har den lägsta arbetslösheten i landet. Att klara välfärd och utveckling är inte längre enbart en fråga om ekonomiska resurser. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med folk.

Umeå kommun behöver rekrytera 10 000 nya medarbetare de närmsta åren. Under samma period förväntas arbetskraften öka med 8 000 personer. Och då är personalbehoven stora även i sjukvården och vårt växande näringsliv.

Samtidigt börjar arbetslösheten stiga i andra delar av landet. Det är egentligen ett guldläge för regeringen att se till att matcha behoven i norra Sverige och samtidigt ge människor möjlighet att själva utvecklas och bygga ett bra liv här uppe.

Det skulle bidra till en utveckling som är till nytta för såväl individen som hela vårt land.

Men det skulle kräva satsningar på utbildning, bostadsbyggande, arbetsmarknadsinsatser och på välfärden. Och de resurser som krävs föredrar regeringen att lägga på skattesänkningar.

Det är en bakvänd politik som inte bara drabbar oss i norra Sverige. Det riskerar att bromsa in tillväxten i hela landet.

Sverige förtjänar en regering som tar norra Sveriges potential på allvar.

Hans Lindberg (S), kommunalråd Umeå kommun

Janet Ågren (S), kommunalråd Umeå kommun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.