Jobbskatteavdrag

Så ska pensionärerna få en lönehöjning.

Efter en lång debatt, den började egentligen redan i början av förra mandatperioden då pensionärerna kände sig åsidosatt eller orättvist behandlade när alla som arbetar fick ett avdrag men som inte gällde pensionärer. Nu har äntligen pensionärerna blivit bönhörda och ska få en höjning.

Jag vill bara påminna om att roten till hela diskussionen är införandet av jobbskatteavdraget och är faktiskt lika orättvist för alla inte bara pensionärerna.

Vi hade en gång ett skattesystem som hette att man skattade efter bärkraft, kort sagt de som tjänade mest betalade mest o.s.v.

Det regeringen Reinfeldt nu gjort är att införa ett helt annat system där man betalar skatt efter vad man gör. En för mig fullständigt vansinnigt experiment hade det inte räckt med att försämra villkoren i våra försäkringssystem utan man var tvungen att ta till skattesystemet också.

Motivet var att det ska löna sig att arbeta, men för mig har det alltid lönat sig att arbeta.

Fortsätter man Reinfeldts resonemang kunde man kanske tänka sig att vissa arbeten är mera lönsamma än andra och då skulle man kunna ha olika avdrag för olika arbeten.

Eller varför inte ett pensionärsavdrag som blir större om du jobbar längre än 67 år?

Ja möjligheterna blir närmast oändliga men konsekvenserna fullständigt oöversiktliga.

 

Låt skattesystemet vara det system som ska finansiera välfärden (inte bara kärnan) och undvik att försöka göra det till någon form av arbetsmarknadspolitiskt slagträ i den politiska valrörelsen.

 

För mig finns bara ett rimligt alternativ med jobbskatteavdraget, släng det i papperskorgen och gör det till en generell skattesänkning i stället.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.