C, Egypten,IKEA,Migrationsverket

 

Lycksele 2011-02-05
Äntligen är Hasse med i bloggosfären igen!
Jag blev faktiskt lite deprimerad av Centerpartiets resultat i Lycksele och i Västerbottens län vid höstens val. I Lycksele gjorde vi en stark och engagerad valrörelse och spenderade faktiskt varje krona i vår kassa på att få förstärkt representation. I stället backade vi från 3 till 2 mandat i Fullmäktige. Vi fann ju att vi inte var ensamma om tillbakagången, C backade mycket i hela AC län. Vi föll framför allt på de överdrivna förväntningarna. Med partiledaren från länet skulle minsann guld flöda över länet, järnvägar byggas, riksvägar breddas, flygplatser utvecklas, gruvor startas (dock inte uran) och alla som ville skulle få jobb. Och alla andra skulle få stöd och bidrag. I dessa förväntningar instämde Jonas Sjöstedt som förväntade sig att C skulle öppna just urangruvor.
Nå, nu är jag tillbaka som regelbunden bloggare. Först skall jag och hela Centerrörelsen i Lycksele blicka framåt. Men ett resultat av ovanstående är att vi säger som Erk och Maja. ”Men Erk du, men Maja du, var ska vi ta´t?” Vi har inte ens råd att skicka en representant till C:s kommundagar nu i helgen i Linköping! Och vi är skyldiga Distriktet pengar! Så vi får ligga lågt ett par år. Inga seminarier om aktuella företeelser som i förra perioden, inga annonser med logga och aktuell politik. Men jag noterar ju att andra partier som knappast syntes och hördes belönades av detta av valmanskåren. Så framtiden är ljus!
Nog om gnäll. Världen är full av händelser att tycka till om. Här kommer några ord om Egypten, om IKEA och om Migrationsverket i Vilhelmina.
Egypten. Jag sällar mig till alla dem som verkligen önskar att detta förtryckta folk, nästan 10 gånger så många som vi svenskar, skall resa sig och få styra sig själva. Men vägen dit är lång. Jag känner fruktan att en Iranisering kan ske så att ont blir värre. Men det finns positiva skillnader mellan den iranska revolutionen och den som nu sker i Egypten och i hela arabvärlden. Först att folken lärt sig. Släpp inte in mullorna i regeringskvarteren! Sedan att armén verkar ha möjlighet att säkra en lugn övergång till något slags folkstyre. Av två skäl: dels är det en värnpliktsarmé, dels har samtliga officerare materiell vinst av att hålla sig väl med USA och Västvärlden. Fast Mubarak kom från krigsmakten….
Det som ligger Egypten i fatet är dess ekonomi. Egen industriell produktion är blygsam, det är utlandsägda företag som ger arbete. Barnafödandet är högt, vilket gör att miljoner unga människor är arbetslösa. Och frustrerade. Turism är den viktigaste källan till utländskt kapital och kräver att besökare skall känna trygghet.
En spännande utveckling att följa. Inte bara i Egypten utan i hela bandet av stater från Marocko till Pakistan! Alla olika men med grundläggande gemensamma problem som i stycket ovan.
IKEA. Är Ingvar Kamprad en skurk eller en hjälte? Sett ur 2011 års perspektiv kan naturligtvis Janne Josefsson och hans gäng göra oss upprörda. över att en svensk lyckas tack vare / på grund av en smart planering av sina medel att samla guld. Jag tar fram två saker som inte kom fram. Först: Hur var det i Sverige då Ingvar K. förstod att han var på väg att lyckas? Jo det var då vi hade en Pomperipossadebatt, anförd av Astrid Lindgren (egen företagare). Hon visade att för en företagare var marginalskatten 102 %. D v s att över en viss nivå av intäkter skulle den sist intjänade 1000-lappen beskattas med 1020 kr. Detta inkl statsskatt, kommunalskatt och egenavgifterna som företagare. Detta insåg också Kamprad. Hade han varit kvar i Älmhult då hade han förmodligen fortfarande varit föreståndare för en affär med pinnstolar idag.
Idag är villkoren för företagande inte fullt så absurda, och det är ur detta brösttonerna kommer från många. Men Janne J är ung, och har (vill inte ha) det tidsperspektiv jag pekar på.
Det finns ett intressant parallellfall. Jag tänker på familjen Rausing och Tetrapack. Svensk ägare, bor utomlands, har blivit måttlöst rik på sitt företagsimperium. Jag blir inte förvånad om vi under året får ett ingående reportage om Tetrapack och de skattemedel som inte betalats i Sverige. Kanske vi blir så upprörda att vi slutar köpa mjölkpaket. Men om vi går över till de gamla glasflaskorna kanske någon glasproducent blir rik….?
Jag tror summan av alla skattemedel som betalas av IKEA-anställda i Sverige och deras kompisar runt om i resp. land mycket överstiger det som skulle ha varit fallet med en hårdbeskattad Ingvar Kamprad i Älmhult.
Migrationsverket i Vilhelmina packar ihop 1 maj i år, enligt besked från verket. Vilhelminaborna har byggt upp en enastående verksamhet för att ge bostäder, skola, svenskundervisning, arbetsträning och fritidssysselsättningar i kommunen för 320 asylsökande, däribland 70 barn. För många av dessa människor kanske den första perioden i livet med relativ trygghet. Nu kommer de att flyttas till andra och större förläggningar, nyblivna vänner kommer att skingras, barn åter ryckas upp ur skolor och hem. Vilhelmina i glesbygden mister arbetstillfällen och står med tomma moderna bostäder. Varför? Jag vill avsluta denna nystartade blogg med uppmaningen: ALLIANSREGERING, SÅ HÄR FÅR DET INTE GÅ TILL!
Hans Mårtensson ( C ) Lycksele
Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. S-O S

    Ikea betalar mycket mindre i skatt än en liten möbelhandlare i Älmhult eller Borås. Ikea betalar mycket mindre i skatt än en bonde. Ikea betalar extremt lite i skatt eftersom man gör samma sak som Wallenbergs risk­kapitalbolag EQT eller amerikanska oljebolag eller internationella livsmedelsbolag. Man smiter från skatt för att öka den egna vinsten.

    Dessutom så rider han på det Svenska som han indirekt pissar på genom att vända Sverige ryggen via sitt skattefusk.
    Varför skall vi behandla sjuka som ett pack som bara fuskar, men Kamprad skall vi hylla, varför?

  2. S-O S

    Vi försöker väl igen då.
    Ikea betalar mycket mindre i skatt än en liten möbelhandlare i Älmhult eller Borås. Ikea betalar mycket mindre i skatt än en bonde. Ikea betalar extremt lite i skatt eftersom man gör samma sak som Wallenbergs risk­kapitalbolag EQT eller amerikanska oljebolag eller internationella livsmedelsbolag. Man smiter från skatt för att öka den egna vinsten.

    Utifrån detta skall Kamprad behandlas som den skattefuskare han är.
    Att jaga sjuka gå bra, Kamprad skall vi se upp till, vilken hemsk sensmoral.

  3. S-O S

    Tänk viklet fritt och belevat land vi lever i, i alla fall om man är alliansare.
    Oavsett vad man kan tycka om vissa inlägg så borde man i frihetens namn visa vad vissa tycker angående de påståenden du framför.
    Jag fäörstår om INTE tycker som jag gör, men du visar upp en svaghet som inte vågar ta debatten.

  4. S-O S

    Så du fortsätter att vara tyst.
    Då antar jag att du tycker att det är helt i sin ordning att de små företag vi har i Lse skall betala högre skatt,% sett, än vad Kamprad gör på sina hundratals miljarder.
    Pomperipossa debatten fanns då, det rättades till och Astrid Lindgren förblev Socialdemakratin trogen TROTS detta.
    Det till trots GÖR inte att IKEA obemärkt skall få bete sig som dom gör. Det är inte rätt mot vare sig dom själva eller mot någon annan, för Svensk infrastruktur är man villig att nyttja, men inte att solidariskt betala för sig.
    Dom borde skämmas ta mig fan, som man säger i Storuman.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.