Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Skattesubventioner till de som redan har

Återigen rasar debatten om vi ska skattesubvetionerade hushållsnära tjänster eller ej. Min personliga åsikt ligger fast där den alltid har varit – det finns bättre saker att göra med skattepengar än att subventionera de som redan har gott om pengar att få hjälp i hemmet.

Men missförstånden haglar i debatten. Oftast med argumentet att jag i och med detta skulle vara mot hushållsnära tjänster i allmänhet. Jag möts till och med av de absurda argumentet att jag skull anse de jobben mindre värda än andra. Absurdt påstående – eftersom jag själv jobbat som städerska i sju år.

Jag tycker absolut att folk ska få använda sig av hushållsnära tjänster. Men jag tycker inte att de ska subventioneras av skattepengar.

Och varför? Jo, titta på den här grafen i Alexandras blogg idag. Den visar med all önskvärd tydlighet att subventionerna går till de människor som är höginkomsttagare, och därmed har råd att betala vitt för den hjälp man behöver ändå. Av de som tjänar mindre än 200 000 kronor per år så har bara 6 promille utnyttjat skattereduktionen.

Nu har det skapats många jobb i branschen på senare tid. Det är bra. Men frågan är om inte många av dem skulle ha skapats ändå. Och nästa fråga är hur många jobb som hade kunnat skapas i till exempel äldromsorgen för samma påse skattepengar. Det är alarmerande att det inte finns personal så det räcker till där.

Sen måste jag kommentera argumenten om att denna skattesubvention är ett steg framåt för jämställdheten. Som vanligt kan man inte bara titta på kön, utan även på klass. Visst är det avlastande, förhoppningsvis både för kvinnor och män som utnyttjar tjänsterna. Men vem städar hos städerskan?

Många bloggar om detta;

Rebella
Karin Berg
Björn Andersson
Peter Andersson
Åsa Westlund
Ingiberg Olafsson
 

10 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Det är inte procent/promille det handlar om utan absoluta tal.
  6 promille som tjänar under 200 000 kr/år blir i SCB-statistiken 22 338 st låginkomsttagare. Höginkomsttagarna är färre och då ger procent 26 993 st. Mellaninkomsttagarna 200 – 500 000 kr i inkomst är 43 134 st. Så medel- och låginkomsttagare har merparten, cirka 70 procent, dvs höginkomsttagarna är i minoritet. Så är verkligheten enligt SCB om hushållsnära tjänster.

 2. Helén Pettersson

  Man kan ju vända statistik åt det håll man vill.
  Men djupdyker man i siffrorna så ser man att flest ansökningar kommer från personer med över 386.000 kronor i förvärvsinkomst. För sammanboende kom de flesta ansökningarna från personer med en sammanlagd förvärvsinkomst över 834.000 kronor.
  Källa: Skatteverket.

 3. Urban Bengtson, idékonsult

  Det är inte fråga om att vända statistik åt det håll man vill. Jag beskriver statistik där man ser absoluta tal och inte relativa eller procent/promille.
  Ang. avdraget är det intressant att läsa vad S-topp i Stockholm, Mikael Damberg och SKTF:d ordförande Eva Nordmark skriver på Brännpunkt i Svenska Dagbladet idag om att behålla avdraget för hushållsnära tjänster och utveckla det i stället, för barnfamiljer och mot jämställdhet där. Det som händer/tycks i Stockholm brukar bli i övriga i landet också.
  Se
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/inte-rimligt-att-slopa-stadavdrag_4321085.svd

 4. Wotan

  Urban B: Alliansen brukar ju starkt ogilla absoluta tal. Framför allt när det gäller jobbavdraget, där mantrat lyder att låg- och medelinkomsttagare fått största delen av skattesänkningen. Men inte om man kollar i absoluta tal.
  Så varför inte köra på procentsatser även här?
  Det är precis som Helen säger, man kan vända statistik hur man vill.

 5. Urban Bengtson, idékonsult

  Jag behöver inga siffror för att se värdet av RUT-avdraget. I min närhet ser jag hur en barnfamilj (ej höginkomsttagare) får ut så mycket av att ha råd med städning. Det gäller inte bara själva städningen, det är hur föräldrarna har det med litet barn. Om hur städlösningen gör fredagen bra och helgen startar bra. Att veta att någon får ett jobb, kanske förstajobbet, gör RUT-avdraget till en solidarisk reform. Hoppas RIT-avdrag, Centerns idé, blir verklighet. Det ger unga IT-personer chans att få lite arbete, t ex våga starta företag. Och äldre att lära sig IT mha unga, är generationsfrämjande.

 6. Fredrik Gustafsson

  M gå ut med ett valmanifest som säger.

  ”Vi kommer under nästa mandatperiod genomföra riktade punktinsatser mot finansierings kostnaderna i välfärden för att styra vårt samhälle till ett samhälle som gynnar ett urval av befolkningen som vi kan plocka upp som väljare. Övriga samhällsgrupper får betala detta, de skulle ändå bara rösta på socialdemokrater eller kommunisterna i vänsterpartiet.

  Detta är det genialiska i Reinfeldts och Alliansens strategi, men vem vinner valet när människorna börjar bry sig om varandra istället för sig själva när de lägger sin röstsedel?

  Det vet vi alla redan!

 7. Fredrik Gustafsson

  Att precisera hur man ska göra detta är tydligt i Helens tes med Hushållsnära tjänster. Man riktar ett bekvämlighetsavdrag som gynnar, sina egna väljargrupper. På samma sätt som jobbskatteavdraget, man spred det till en sån skara så att man skulle garantera valseger.

  Denna strategi föder ett populistiskt politiskt klimat och vad som händer i det långa loppet kan vi räkna ut. Vi använder skattemedel och regleringar som mutor till röststarka väljargrupper och lämnar ute resten och succesivt styr man båten långsamt till höger ut i kylan. (fast det går snabbare än vad almänheten uppfattar)

 8. Fredrik Gustafsson

  Det går inte att försvara Rotavdragt för hushållnära tjänster på något som helst annat sätt än att det är ett populistiskt bekvämlighetsavdrag för de 50% med högst inkomst i samhället. Det är detta som är syftet.

  Syftet med förändringarna i A-kassan och med omflyttningen är det samma. Frigöra och omfördela resurser från minoriter av befolkningen till sin gyllene väljargrupp de 50% i samhället med högst inkomst.

  Detta vinner man val på så länge dessa 50% inte bryr sig om de andra när de lägger sin valsedel. Men våran målsättning är att genomlysa denna populistiska liberalhöger strategi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.