Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Är tydligen vänsterpartist idag.

Har, precis som många andra kamrater, idag gjort testet på SvD:s valkompass, och fått resultat som väceker en del funderingar. Faktum är att ingen av de socialdemokrater jag har pratat med lyckades bli socialdemokrat i testet.. Alla, inklusive mig själv, har blivit främst vänsterpartister, och sedan en fallande skala på Fi, mp, s, osv. Många har också fått SD som alternativet innan högerpartierna, vilket måste anses som mer än märkligt.

Nu är det en hel del socialdemokrater som vet en hel del om socialdemokratin som har gjort testet.

Nog måste man väl ha någon typ av kvalitetssäkring på test som detta? Om man dessutom är så stora som SvD? Självklart är det svårt att utforma alla dessa test. Och man kanske rent ut av skulle tänka sig för och vara lite försiktiga med att utforma dem alls. Att utifrån ett antal givna frågor och svar kategorisera in människor i olika partier är måhända en enkel teoretisk modell, men knappast hållbar i verkligheten. Risken är uppenbar att testen visar andra resultat än förväntat, och gör människor mer osäker än innan. Politik är inte så svart eller vitt att några enkelt ställda frågor kan förklara vad du "är". Politik är resonerande, och man måste resonera sig till att landa i sin ideologiska och partipolitiska inställning. Möjligen kan testen ge en riktning om höger eller vänster, men inte ens det är säkert. Jag fick över 15% sympatier med Sverigedemokraterna i testet. Troligen har det med svaren om vargjakt och EU att göra, och det är knappast en värdemätning som är adekvat.

Jag hoppas att människor i allmänhet inte lägger mer vikt vid dessa test än vad man gör till VeckoRevyns relationstest. Men då risken ändå finns att en del tar dem på allvar så är väl det minsta man kan begära att de ska vara väl utformade från början.

En annan som skrivit om testet idag är Jonas Sjöstedt, som dessutom har detta förträffliga inlägg om kilometerskatten inne i VK idag tillsammans med mig och Thomas Nihlén från Mp.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.