Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Norrland har bestämt sig

Den SCB-undersökning som kom i veckan är nog omskriven så det räcker här i bloggosfären, men det finns en vinkling som jag tycker är värd att uppmärksamma. Det handlar om undersökningen nedbruten på norrlandslänen.

Där får man väldigt tydliga siffror som i princip utplånar regeringens partier – 65.9 % för de rödgröna och 31.8 % för allianspartierna.
Inte illa, och svårt för alliansen att prata bort. Men vad står det för?

Det talar sitt tydliga språk, norrlänningarna är missnöjda med den politik som regeringen har fört. Och det finns mycket att vara missnöjd över för de som bor i glesbygd, likväl som i de norrländska kuststäderna.

Centern lovade ju högljutt att Norrbotniabanan skulle byggas inför förra valet, men av det bidde intet. Jag blev lite förvånad när de återigen säger att "En röst på Centern i valet i september är en röst för Norrbotniabanans byggande". Va? Hur mycket trovärdighet ligger det i det påståendet? Centern har haft alla möjligheter att påverka det under denna mandatperiod. Man har ju till och med haft en egen infrastrukturminister. OCH näringsminister. Men det som kommit är ett beslut om att Norrbotniabanan visst kan byggas, om någon annan betalar.
Ja, jag säger då det. Det visar ju bara hur villig man är att ta ansvar för hela landet.

I övrigt så har man ju gjort en hel del för att försvåra för människor att bo i glesbygd. Titta hur det har blivit med samhällsservicen. Postkontor, bensinmackar, apotek, allt fler valalternativ i storstäder på bekostnad av färre valalternativ för de som bor i glesbygd. Vi kan ha en regering som talar sig varm om jordbruk eller jaktpolitik – men om man inte bedriver en politik som gör att folk kan leva i glesbygd så gör det ingen skillnad. När kommunernas inkomster minskar och samhällsservicen minskar ytterligare så kommer inte folk att flytta dit. Man kommer inte ens att kunna bo kvar. Om du inte har skolor, dagis, vårdcentraler, apotek, post, bank, äldreboenden, fungerande kommunikationer – grundläggande samhällsservice – så kommer inte bygden att utvecklas, och då kommer det inte att komma en ny generation som tar över jordbruken och företagen i norr.

Norrlänningarna vet allt detta, för vi ser det varje dag. Det visar sig tydligt i väljarundersökningarna, och även i en stad som Umeå står vi röd-gröna väldigt starka.

Den stora frågan är – när ska man inse detta i resten av landet? Jag kan avslöja att ingen i det här landet vinner på att halva Sverige urholkas. Ni är lika beroende av oss som vi är av er.

Minst sagt. Så kom igen nu. Vill vi att hela Sverige ska leva? Gör som norrlänningarna, se er omkring och inse vad som händer.

Det är dags att ta ansvar för HELA landet, tillsammans!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om ni inte redan gör det, läs också bloggen Storstad, ger lysande analyser från ännu ett annat perspektiv.

 
Och Peter Andersson skriver idag om en borgerlig politik som inte heller är bra för storstaden..

2 kommentarer

  1. Rolle

    Dessutom tror jag att många norrlänningar minns alliansens löften, om fler jobb (12000 nya jobb till AC-län blev ökad arbetslöshet i stället), inga höjningar av bränsleskatterna (höjning 1 kom 2006, höjning 2 kom 2008), höjt reseavdrag (som åts upp av den höjda avdragsgränsen), inga försämringar i socialförsäkringarna (sänkt A-kassa, sänkt sjukersättning, fler karensdagar, halverad tid som personer under 25 kunde få ”full” A-kasseersättning, höjd beloppsgräns för högkostnadsskyddet).. Listan kan göras längre än så men det behövs nog inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.