Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Regeringens svindyra felsatsning

Sitter på ett seminarium som Handels och HRF har i Almedalen. Det handlar om en rapport de två förbunden tagit fram om hur den generella arbetsgivaravgiftsrabatten har slagit i deras branscher. Ni vet, den där rabatten som regeringen gav alla som hade unga anställda, och som varit en kassako för många företag som alltid har många unga anställda, tex vissa hamburgerkedjor (ingen nämnd, ingen glömd).
 
Vår motförslag från oppositionen har varit att de företag som anställer unga arbetslösa ska få en kompensation motsvarande hela arbetsgivareavgiften. Det är mer rättvist, och skulle troligen få en mycket tydligare effekt på arbetslöshetssiffrorna.
 
Rapporten "Företagsbidrag istället för jobb" visar på precis det som titeln säger. Andelen unga anställda har minskat under perioden i bägge avtalsområdena, trots att andelen anställda ökat totalt sett eftersom branscherna vuxit. Antalet arbetade timmar av unga har inte ökat i någon av branscherna, vilket borde ha varit det givna om regeringens åtgärd fungerat som de hade tänkt. 
 
Kritiken har inte varit nådig mot regeringen för den här åtgärden. Kritik har kommit (förutom från oppositionen och fackföreningsrörelsen) från Riksrevisionen, Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet. Det är tunga instanser, och när jag nu lyssnar på den moderate riksdagsledamoten Tomas Tobé som sitter i panelen och försvarar åtgärden med hull och hår så har jag svårt att köpa det. Vilket förmodligen ingen är förvånad över. Men ändå.
Om en åtgärd – som dessutom är en otroligt dyr sådan, visar sig inte ha någon effekt och får kritik från tunga instanser, så kan det vara läge för en stunds reflektion och omvärdering – alldeles oavsett vilken politisk färg regeringen har. Det handlar om en tredjedels generation som idag står utanför arbetsmarknaden.
 
Vi har inte råd att misslyckas.
 
Bara i de två branscher vi pratar om idag har åtgärden kostat ca 2 miljarder kronor – om man räknar lågt. Vad hade man kunnat göra med de pengarna istället? I rapporten ges några förslag.
Till exempel hade pengarna räckt till att ge 47% av alla arbetslösa ungdomar en helårsplats på Komvux. Med tanke på att det är de unga som har lägsta utbildningsnivån som har svårast att komma ut på arbetsmarknaden så vore ju det en relevant åtgärd.
Eller så skulle pengarna räcka till att heltidsanställa 4400 personer i ett år med en månadslön på 25000.
Bara för att ge en bild av hur mycket pengar det är. Och då bara i dessa två branscher..
 
Visst är det fler än jag som hört den här regeringens företrädare upprepa sitt mantra om att man inte ska slösa med skattebetalarnas pengar?? Well…
 
Kontentan, för att citera HRF:s ordförande Ella Niia som just nu pratar i paneldebatten – pengar och insatser måste riktas till de som behöver den, inte på generella lösningar.
 
Så enkelt är det.

En kommentar

  1. Maria Skiddi

    Pengar skall väl alltid riktas till dem som behöver. Problemet är att i alla sammanhang där man försöker stödja så många som möjligt å använder samma metod skapas generella lösningar som alltid kommer att drabba enskild som i sin tur är många enskilda som då blir en stor grupp..som man sen ska försöka skapa en generell lösning för..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.