Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Centerns ”Utanförskapsområden” skapar klyftor

Har varit i Vindeln idag, och träffat en mängd människor på olika håll. Samtalsämnena varierar lika mycket som de personer man träffar, och som jag skrev igår så är det det som är den stora behållningen när man är ute i valrörelsen.
 
Idag har jag bland annat diskuterat regional utveckling, något som av självklara skäl alltid är aktuellt i Västerbotten. Dagens diskussion tog dock avstamp från ett annat perspektiv. Istället, för att som så ofta, diskutera regional utveckling ur ett ekonomiskt perspektiv, så handlade det om grundvärderingar. Om hur det är bevisat att tillväxt framförallt sker på orter där samhället har öppna attityder och en god människosyn.
Det är intressant. Och lägg ihop det med vad som visas i boken "Jämlikhetsanden", om hur allting fungerar bättre i jämlika samhällen, så får man ju snabbt en känsla av att många förbisett den informationen.
 
Inte minst vår nuvarande regering. Det senaste utspelet från vår näringsminister går ju, minst sagt, rakt motsatt riktning. Inte nog med alla märkliga uttalanden som kom i Ekots intervju i förrgår, i går kom ett uttalande om att vi borde införa ekonomiska frizoner i Sverige… de förorter som är aktuella för detta finns redan namngett på Centerpartiets hemsida. Det är vad de kallar för "utanförskapsområden". Helt fruktansvärt begrepp. Centerpartiet cementerar sin nya människosyn genom att uppfinna den typen av begrepp.
 
Jag har varit rätt så engagerad i frågan om ekonomiska frizoner i världen under min tid som LO-ombudsman. Själva begreppet får mig att bli sorgsen. Så mycket elände, så mycket utnyttjande av människor, och då framförallt kvinnor. Så många olyckor, så många livsöden. Hur kan Centerpartiet ens drömma om att föra in begreppet i debatten om det svenska samhället?
 
Vilken typ av företagslättnader ska man ha? Ska man sätta arbetsmarknadslagstiftningen ur spel som man gör i andra länder, eller handlar det bara om skattelättnader för företagen? Använd ett annat språk i så fall. Och hur fungerar det med konkurrenslagstiftningen tror ni? Verkar helt ogenomtänkt. Och varför vissa förorter? Glesbygden då?
 
Rättvist och jämlikt ska det då inte vara, det är uppenbart. Och då, vänner, kan jag redan nu, med stark forskning i ryggen, våga påstå att det inte kommer att bli lyckat i slutänden.
 
Och varför. Varför, varför, varför, är det ingen media alls som bryr sig om att kolla upp uttalanden som detta? Det finns, rätt troliga dessutom, teorier om att det beror på att ingen tar Maud Olofsson på allvar längre. Det vore ju i sig tragiskt – hon är ändå näringsminister. Och det är banne mig ingen ursäkt för att inte granska uttalanden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.