Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Är en väldigt stolt sosse

Sitter och tittar på den ekonomiska debatten på TV och känner mig stolt över min partikamrat Östros och våra kamrater från V och Mp. Visst är jag partiskt, det vore ju märkligt annars. Jag kan avslöja att alla vi politiker är partiska… Men jag tycker det syns tydligt vilka som är lugna, arga och kunniga, och vilka som är pressade och nervösa. Regeringen känner att det svajar, och det syns.

Att försöka anklaga Östros för att inte respektera städerskor när han själv har vuxit upp i ett arbetarehem med en mamma som städade är hånfullt och dumt. Det var uppriktigt och starkt när han påpekade det.

Vi i oppositionen levererar ett tydligt alternativ. Vi vill skapa jobb, och vi berättar hur. Regeringen står för sina skattesänkningar som har lett till 25 000 försvunna jobb i välfärden.

Ni väljer den 19 september.

14 kommentarer

  1. john

    Hahaha, du skojar. Nog för att du är Sosse men så genomskinligt alltså. Östros påminner om en frikyrkopastor o MP o V står ju nästan o skriker med gnälliga röster. Tack för att ni inte hade makten under krisen, om ni hade haft det så hade vi haft det som Grekland. Tänk att jag röstat på er förr….

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Hur har skattesänkningar lett till 25 000 försvunna jobb?
    Vilka är de kommunicerande kärl som innebär att utan skattesänkningar hade dessa pengar gett 25 000 nya jobb?
    Och var i så fall?

    Om skattesänkningarna lett till ökad privat konsumtion, t ex råd att ha en dagisplats, råd att köpa rut-tjänster, råd att handla färdigmat från pizzeria, o s v utförs att några som jobbar, då är det ju också arbeten. Hur räknas dessa in i ekvationen om 25 000 försvunna jobb.

    Om ni politiker gick i en utbildning och gav sådana svar, så hade det ställts krav på de ingåenda faktorerna innan det bevisats.

  3. Helén Pettersson

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2010-08-24 21:36)
    Jag säger att det har försvunnit 25000 jobb i offentlig sektor. Det blev 25000 färre anställda inom offentlig sektor under förra året. Hur mycket tydligare än så kan jag vara?
    Hur många nya jobb som hade tillkommit i offentlig sektor förra året utan skattesänkningarna kan jag inte svara på, men det är väl troligt att de i alla fall inte hade minskat med 25000.
    I samhället i stort har sysselsättningsgraden sjunkit med 2% sedan regeringen tillträdde, vilket motsvarar cirka 100 000 jobb.
    Jag är sosse, jag slänger inte ur mig siffror utan belägg, det är andra partier som är kända för det.

  4. Helén Pettersson

    Svar till john (2010-08-24 21:33)
    Jag föredrar ju att svara på icke-anonyma inlägg. Och framförallt bör de ju vara lite saklighet i dem. Som Grekland? Baserat på vad?
    Vi la förslag på att skapa jobb under krisen. Regeringen sänkte skatterna och bidrog därmed till mindre arbetstillfällen i offentlig sektor.

  5. Urban Bengtson, idékonsult

    ”Regeringen står för sina skattesänkningar som har lett till 25 000 försvunna jobb i välfärden.” Dvs att skattesänkningarna orsakat 25 000 färre jobb i offentlig sektor. Hur kan detta ha ett direkt samband, dvs orsak och verkan? Var finns analysen som går att studera?

    Vilka är de 25 000 fösvunna jobben i offentlig sektor? Är det medtaget att det kan ha ökat med jobb i fristående enheter som finansieras med offentliga medel? Eller är offentlig sektor enbart det som sköts av stat, landsting och kommuner?

    Det går att vara mycket tydligare från er politiker, t ex ange källan till siffrorna.

  6. Helén Pettersson

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2010-08-25 08:44)
    Källan till siffrorna är SKL, Sveriges kommuner och landsting.
    Och jo, offentlig sektor, är just det, den sektor som det offentliga betalar.
    Hoppas du är lika duktig på att avkräva källor på de borgerliga politikernas siffror?

  7. Helén Pettersson

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2010-08-25 08:44)
    Var lite för snabb där. Ser nu att det var oavsett driftsform, men offentligt finansierat. Så, jo, då är andra driftsformer inräknade.

  8. Urban Bengtson, idékonsult

    Detta hittas vid sökning via ”SKL 25 000” på Google:

    ”Beräkningen visar att under en genomsnittlig vecka i januari till juni, i år så har antalet arbetade timmar i utbildning samt vård och omsorg ökat med motsvarande knappt 27 000 personer.”

    Så vad är det som gäller i verkligheten kan man fråga sig, minskning eller ökning av jobben?

    På nedan länk så man lätt kan hitta källan.

    http://www.vardforetagarna.se/web/Varden_skolan_och_omsorgen_lyfter_sysselsattning.aspx

  9. Urban Bengtson, idékonsult

    Länken till politikerbloggen läste jag också, innan jag hittade den från vårdföretagarna. I källor bör man också se tiden, när olika siffrorna gäller. De 25 000 försvunna jobben är till stor del under 2008 då världslågkonjunkturen slog igenom även i Sverige. Så att nu tvärsäkert påstå att detta berodde på skattesänkningarna är ganska osäkert. Vårdföretagarnas påstående om 27 000 nya jobb gäller för i år. Om det beror på skattesänkningarna eller förbättrad konjunktur återstår att bevisa.

  10. Urban Bengtson, idékonsult

    Förut var det absoluta tal den handlade om, nu procent. Det behövs båda för att få en fullständig bild. Om ändringar beror på skattesänkningarna så vad har dessa med kommunernas och landstingens beslut om personal att göra?

    Kanske är det effektiviseringar eller dåligt skött ekonomi det beror på. Ökningen i kommande jobb enl artikeln är det skattesänkningarna eller konjunkturen där?

    Avslutar för min del denna debatt med hopp om mer fakta vid fortsatt sifferredovisning i politiken och för analyser. Trevligt med dialog, det hör, tyvärr, till ovanligheterna bland politikerbloggar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.