Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Härligt Volvo! Och heja IF-Metall!

Gläds verkligen idag åt dagens nyhet om att Volvo lastvagnar ska anställa ytterligare 200 personer i Umeå! Det är skönt att det vänder, ett tag var jag orolig för Volvos framtid här.

Men jag håller med IF-Metallklubben på företaget. Nu har man så mycket som 700 visstidsanställda, fler än någonsin på arbetsplatsen. Nog kan man tycka att det vore rimligt att en del av dem fick tillsvidareanställningar.

Visstidsanställningar är problematiska för den enskilde. Har man inte ett fast jobb är det svårt att planera sin framtid, och det försvårar en hel del i livet – att ta lån, få lägenhet, osv. De svenska reglerna för uppsägningar är faktiskt inte speciellt hårda jämfört med många andra länder. Varför inte anställa tfler ills vidare, och säga upp på grund av arbetsbrist om det blir brist på orderingångar? Har man medarbetare som känner sig trygga på arbetsplatsen blir dessutom oftast stämningen bättre, och är stämningen bra så blir resultatet bättre. En enkel devis, men det är inte alltid anammat i näringslivet, och inte heller av borgerliga politiker, som hellre lägger förslag om hur man gör anställningar ännu otryggare än de redan är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.