Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Sahlin i heta stolen

Ser på partiledarutfrågningen av Mona Sahlin som pågår på SVT just nu, och kan inte annat än vara imponerad av hennes lugn. Själv skulle jag ha väldigt svårt att hålla masken om jag ständigt blev avbruten med det ena märkliga påståendet efter det andra. Det krävs en viss skicklighet för att inte bli irriterad i det läget, och jag tror inte att jag skulle kunna hantera det så snyggt som Sahlin gör. Och dessutom lyckas hon skämta mellan varven.
 
En av de frågeställningar/påståenden som jag reagerade på var när Knutsson sa "Men var tionde pensionär har mer än en miljon på banken, finns det inte andra grupper som behöver pengarna?" Det är en helt brutal ingång i frågan om skatteskillnader mellan pensionärer och löntagare. En av de grymmaste jag hört. Skulle fattiga pensionärer inte få något för att det finns rika pensionärer? Ska arbetslösa inte få ersättning för att det finns arbetslösa som har pengar på banken? Ska fattiga sjuka inte få sjukersättning för att rika får det? Det är helt obegripligt att argument som Knutssons ens hörs i den svenska samhällsdebatten. Det är skamligt.
 
Jag tycker att Sahlins lugn, hennes tydliga svar på frågorna oavsett ämne, och de pedagogiska förklaringarna till varför vi tycker som vi tycker (RUT-avdrag, ROT-avdrag, A-kassa osv) mer än väl visar att det bara finns ett alternativ att rösta på om man vill ha ett rättvist samhälle med minskade klyftor och en oerhört kompetent statsminister. Det ska bli intressant att se hur övriga partiledare kommer att hantera situationen. Med tanke på hur en del av de borgerliga partiledarna beter sig under press i riksdagens kammare så blir det extra spännande.
 
Jag kan också konstatera vid en snabb rundsurfning, att de där nätundersökningarna på hur utfrågningen har gått är lika förutbestämda som vanligt. Långt innan debatten var slut så var omröstningarna klara, och därmed inte det minsta trovärdiga. Men rätt provocerande.
 
En partiledare som svarar lugnt, sakligt och tydligt på alla frågor, oavsett hur provocerande de är har klarat utfrågningen med bravur oavsett partifärg. Att Sahlin sågats i nätundersökningar innan programmet är ens halvägs genomför blir faktiskt rätt fånigt. Fast det är ju bara att inse att en del av den här valrörelsen bedrivs på rätt låg nivå. Och jag kan inte annat än beklaga det.
 
Jag är imponerad av, och väldigt stolt, över Monas insats ikväll. Huka er borgare, dags att flytta ut från Rosenbad!

16 kommentarer

 1. Kristina Norman

  Har inte hunnit se Mona ikväll för vi har haft valdebatt hela kvällen här i Vilhelmina.(Den gick för övrigt bra för oss) Men jag ser fram emot att få ”bänka mig” imorn till morgonkaffet och se…

 2. Tobias

  en fråga till dej som verkar vara en av vk:s mest trovärdiga bloggare bland alla smutskastare!
  jag har inte bestämt mej inför valet! – tycker att dagens pensionärer som på -70 och -80 talet ”festade” och gav svenska folket den stadsskuld vi måste betala av idag får för mycket skattelättnader och stimulanspaket! Det är dags att betala tillbaka till dagens ungdomar som måste bära den börda de skapat så det är inte mer än rätt att de betalar mer!
  vilket parti ska jag rösta på som inte ”smörjer” denna grupp??

 3. Helén Pettersson

  Svar till Tobias (2010-08-27 08:42)
  Hej Tobias,
  tack för de orden!
  Jag tycker inte det är så lätt så att man kan skylla dagens pensionärer för det som gjorts fel innan. Jag är rent generellt mot kollektiv bestraffning.
  Idag är det i mina ögon ingen som ”smörjer” pensionärerna. Borgarna har gått ifrån den svenska modellen med lika skatt för alla, och beskattar pensionärer, sjuka och arbetslösa högre. Jag tycker illa om det. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Vi ska inte särbehandla olika grupper i samhället, det blir fel hela vägen då. Är det svar på din fråga?

 4. Carl

  Sahlin betalade sin dagmamma svart 1990

  1993: Familjen Sahlin får körförbud på den obesiktigade familjebilen.

  1995. Sahlin avslöjas med att köpt varor, hyrt bilar för eget bruk samt tagit ut kontanter för tiotusentals kr. Med statens kontokort.

  1999: 98 obetalda parkeringsböter. Samma år går Sahlins bolag inte helt oväntat, i konkurs.

  2000: Sahlin betalar inte 30 000 kronor i restskatt i tid.
  2001: Sahlin har två obetalda räkningar som går till kronofogden.

  Mona struntade att vara medlem i facket 1995-2006

  Berätta för mig varför jag skall rösta på er, er trovärdighet finns inte

 5. Helén Pettersson

  Svar till Carl (2010-08-27 20:49)
  Inte mycket trovärdighet där. Men så är du ju anonym också.
  -Anders Borg hade illegal, svartavlönad arbetskraft boende hemma hos sig i källaren när han tillträdde som minister.
  -Billström betalade inte TV-avgiften men fick stanna, det var bara kvinnliga ministrar som fick gå för såna misstag -06.
  -Adelsohn-Liljeroth började sin ministerbana med att köpa kläder på regeringskortet.
  -Bildt har haft svartanställd barnflicka
  -Och om att driva i konkurs, Maud Olofsson och Hushållningssällskapet, nåt du känner igen?
  Sluta snacka gammalt skit. Vad är det för regering som sitter nu??

 6. Tina

  Helen, närmast komiskt att läsa ditt svar
  Stämmer det som Carl skriver så ät det ju skrämmande.

  En stadsminister med den bakgrunden saknar trovärdighet, det måste du väl ändå erkänna. Det är ju bara att se på alla undersökningar att väldigt få vill ha Mona som ett alternativ. Skoj också att se ditt svar här. ”Om två gör ett brott och blir tagna på bar gärning så håller det inte med att svara, men han eller hon var ju med också” ta konsekvenserna för gärningarna det är så det funkar i vanliga samhället, men ni kanske inte är förankrade med det?

 7. Helén Pettersson

  Svar till Tina (2010-08-28 09:20)
  Ärligt talat så är jag rätt trött på att ägna mig åt anonyma debatter om Monas historia än om dagens politik.
  Att nån för snart 20 år sedan råkat köra en bil med körförbud är ju patetiskt att ta upp i dagens valdebatt. Företaget upplöste hon själv när hon blev statsråd. Kontokortsaffären var ingen stöld, allt redovisades med kvitton och betalades tillbaka. Till och med 15000 mer än använt. När jag räknar upp vad dagens ministrar har gjort så är det bara för att ni ska se det absurda i att debattera sån här skit istället för politiken.

 8. dave

  Mona fick körförbud på sin bil senast 2009, så vi behöver inte gå 20 år tillbaka i tiden för att bevisa att hon har svårt hantera sådant som vi vanliga människor måste klara av dagligen.

  Skulle hon nu bli statsminister får vi hoppas att hon får riktigt kompetenta medarbetare runt om sig, för det tror jag faktiskt att hon kommer att behöva.

  Men imorgon kommer de rödgrönas valmanifest, det ska bli intressant att läsa 🙂

 9. Helén Pettersson

  Svar till dave (2010-08-30 18:22)
  Jo, jag såg också det på TV när det begav sig, frågan är vilket nyhetsvärde det var i att familjebilen skulle ombesiktigas. Ingen körde den obesiktigad då, och såvitt jag vet är det inte kriminellt på något sätt att ha en bil med körförbud.
  Och som sagt, jag är så oändligt trött på att diskutera sånt här. Bryr du dig inte om vilken politik som är bäst för landet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.