Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Frizoner utan trygghet?

Kan någon bara vara snäll och garantera mig om att regeringens förslag idag om Ekonomiska frizoner (tidigare lyft av Centerpartiet) INTE är ett förslag som utgår från denna rapport av Thomas Gür, som diskuterades för snart 15 år sedan, som ett bidrag till Storstadskommitténs arbete? Det känns ju inte helt otroligt, med tanke på hans bakgrund som ledarskribent på SvD och, inte minst, som pressekreterare under Carl Bildt.
 
Grundkoncepten i förslagen är ju lika, kommuner eller kommundelar som skulle bli frizoner, allt efter fransk förebild. Begrepp som "sänkta trösklar" känns igen.
Såhär skriver Gür; 
 
"Dessa avregleringar skulle vara åtgärder som avskaffande av moms på tjänster, avskaffade arbetsgivaravgifter och bolagsskatter, möjlighet till individuella avtal utanför kollektivavtalet med kraftig inskränkning av fackföreningars sanktionsmöjligheter, rätt till längre provanställningstider o s v. Dessutom skulle kommunen kunna sätta egna nivåer på socialhjälpen och andra bidrag som belastar dess ekonomi, samt även införa krav på motprestation."
 
Jag har tidigare debatterat frågan med några västerbottniska centerpartister men inte fått svar. Kommer regeringens "frizonsförslag" också att omfatta nedskärningar i de fackliga fri- och rättigheterna, såsom frizoner i större delen av världen har?
 
Längre in i rapporten kan man läsa;
"En invändning skulle vara att man i så fall riskerar att få vad man kan kalla för bidragsflytt, d v s att människor hellre väljer att bosätta sig utanför frizonen och fortsätta få bidrag än att arbeta för relativt sett lägre löner. Det finns självklart en sådan risk. Men ett beteende av detta slag – att välja att leva på bidrag när arbete erbjuds – skulle mötas av mycket starka sociala sanktioner, vilket talar för att inte särskilt många skulle utnyttja tillfället. Samtidigt skulle det faktum att vissa valde att utnyttja systemet på detta sätt leda till en viktig diskussion om de negativa incitamenten i välfärdsstatens bidragssystem. "
 
Jag kan bara konstatera att ett mer människofientligt förslag har isåfall aldrig sett arbetsmarknadens ljus i Sverige. Men är det någon regering som någonsin skulle kunna lägga fram något likanade så är det ju denna.
 
Fler om dagens förslag;
 
Jag är dock fundersam om der är så enkelt så att EU-regler om konkurrens klarar av att sätta stopp för frizonerna, de finns ju onekligen i Frankrike, och i flera andra EU-länder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.