Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

De sjuka ska betala.

De senaste dagarna har jag skrivit en del om sjukförsäkringen, och den iskalla människosyn som råder i det nya systemet. När vi debatterar detta med borgarna på alla olika nivåer så möts vi av förnekelse, eller av argumenten om att den nya sjukförsäkringen hjälpt många tillbaka till arbetslivet.

Själva argumenten faller på sig själv. Vi socialdemokrater har självklart alltid tyckt att man ska arbeta om man kan. Men vi tycker också att man ska få vara sjuk om man är sjuk.

Den första juli i år var det enligt Arbetsförmedlingen själva, 2,1 procent av alla utförsäkrade som anmält sig hos AF som hade arbete på den reguljära arbetsmarknaden, och ytterligare drygt 5 procent som hade subventionerade jobb. Vilket är ungefär samma resultat man haft tidigare också – utan att för den skull jaga livet ur folk som faktiskt är för sjuka för att klara arbetslivets krav i dag.

Så. Resultatet är detsamma som det var innan förändringarna. Men många fler, över 30 000 personer, har hamnat helt utanför försäkringssystemen för att reglerna blivit omänskligt hårda. Något som nu även uppmärksammats utomlands. Varför har man då gjort förändiringarna?

En förklaring är skillnaden i synen på människan. Vi socialdemokrater tror, till skillnad från regeringen, INTE att människor i grunden är fuskare. Den andra förklaringen har ni i den här artikeln i DN från den 15 augusti 2007.  Ett år efter valet säger socialministern till DN att skattesänkningarna ska finansieras genom förändringarna i sjukförsäkringen.

Vi vet alla att det är de som tjänar mest som har fått störs del av skattesänkningarna. Och vi vet att det är de som mår allra sämst i samhället som har fått betala det. I morgon kan vi ändra det systemet, och återföra människovärdet in i den svenska politiken. Gå och rösta för ett anständigt samhälle i morgon!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.