Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Rörigt i riksdagen

Har spenderat rätt så många timmar i riksdagens kammare nu, med bland annat talmansvalet. Inte helt oväntat så blev det så att SD stödde alliansens förslag till talman, och därmed sitter Per Westerberg kvar.

SD utmanade på platsen om andre vice talman, men posten gick till Ulf Holm i Miljöpartiet, de enda som röstade på SDs kandidat var de själva.

Jag har följt den diskussion som förts inför det här valet, när flera röster har höjts för att vi skulle avstå att ta striden om talmansposten. Jag har väldigt svårt att se logiken i de resonemangen. Vi har alltid hävdat att det är riksdagens största parti som ska inneha talmansposten. det tyckte vi även 2006, när vi föreslog Björn von Sydow, men blev nedröstade av alliansen.

Varför vi skulle agera annorlunda i år är en allvarlig fråga. Ska vi lägga ner vårt oppositionsarbete för att vi har fått in SD i riksdagen? Det kan ni glömma! Nu, mer än någonsin, behövs ju en tydlig röd-grön opposition som tar strid för människovärde och människosyn. Hade vi lagt ner striden om talmannen så hade vi snarare sänt ut signaler om att vi inte tänker gå i opposition alls.

En del kallar talmannens roll för "enbart symbolisk". Så är inte riktigt fallet. Talmannen lägger bland annat planeringen för arbetet i riksdagens kammare. Den sittande talmannen har provocerat i detta, framförallt när kammarplaneringen kring Laval-frågan och Lissabonfördraget skulle läggas. Där handlade han som moderat snarare än talman. Därför ansåg vi att det verkligen fanns skäl att föreslå ett annat namn.

När talmannen idag valdes, med stöd av Sverigedemokraterna, så applåderade de borgerliga ledamöterna i kammaren. Inget borde förvåna längre, men jag tycker att de moderater som försöker beskylla oss i oppositionen för att snegla mot SD att ta sig en fundering på hur man själv agerar.

En sak är i alla fall säker. Den här regeringen kommer att få det tufft, och det är en situation man själv försatt sig i. Lägg inte ansvaret på oss. Inga samtal har förts från Reinfeldt om samarbete över blocken, inga diskussioner om gemensam talmanskandidat. Det är en svag minoritetsregering som tar makten, och i varenda liten fråga kommer SD att kunna avgöra vilket förslag man vill stödja.

Jag skulle tro att det blir ohållbart, men det får framtiden utvisa. Vi i oppositionen kommer att fortsätta att opponera och lyfta fram de förslag vi tycker är bättre. Vi kommer inte att sitta stillatigande och se hur en moderatledd regering driver igenom sin politik med eller utan SD som stöd. Vi kommer att höras, tro mig.

3 kommentarer

  1. WERNO

    Du kommer väl ihåg, Helena P, att din partiledare sagt att inte i något sammanhang, på något sätt, någonsin, ge Sverigedemokraterna något politiskt inflytande.
    Var det att leva upp till det uttalande att demonstrativt nominera Kent Härstedt? Och helt negligera hedersmannen von Sydows nej tack till att utses till S-kandidat i en röstningsstrid med SD som vågmästare.
    SD fick sitt inflytande tilldelat av S. Är du stolt över den demonstrationen?
    Nu hade det ingen betydelse.
    Per Westerberg hade vunnit även utan SD:s röster. En rödgrön ledamot valde Per W före Kent H.

  2. Tina

    Helena, varför håller ni inte ihop, när ni skall rösta i riksdagen så, faller en röst på högern. Är det så att partiet håller på att splittras pgr av att ni inte har något eget att komma med. Som vanligt så är allt fel som händer riktat mot de folkvalda. En annan sak är dina uttalande om SD, acceptera att dom har fått sina röster från de personer som har röst rätt. Allt annat kommer bara att slå tillbaka på er politik.

  3. Svensson

    Nog är det rörigt i riksdan men hur ser du röran i Vilhelmina? Det är många som oroas över vad som händer. Särskilt vi som röstat rött i kommun och landsting. Men nån ångervecka finns inte. Hur ser du på alla dessa kupper i valfullmäktige som Åke, KG m.fl försvarar? På deras egen blogg nämner KG att omdömeslöshet rentav vara fallet. Det är otvivelaktigt så att han rör sig kring Lena Sandlins och Lilly Bäcklunds uttalanden i frågan. Hur ska S i Vilhelmina kunna förnya sig till den rörelse som en gång fanns där alla får plats?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.