Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

(M)yten om bidragsfuskarna

Kan ju inte påstå att jag är speciellt förvånad över att läsa i Aftonbladet att bidragsfusket är en (m)yt och att grunden till hela regeringens sjukförsäkringspolitik är en bluff.
 
Det visste vi ju. Våra argument har varit från början att man inte kan straffa alla sjuka för att någon promille i försäkringen fuskar. Att en cancersjuk ska straffas för att någon fuskar, det är själva motsatsen till solidaritet.
Men det är grundläggande i den sittande regeringens politik.
 
Bra att frågan lyfts igen – kanske debatten kan vakna igen om det som är viktigt, det vill säga vilken människosyn vi vill ska vara rådande i samhället och ligga till grund för de politiska besluten.

10 kommentarer

 1. Arbetare

  Varför tog ingen upp den debatten i valet?
  Det är känt sedan länge, varför tog S inte upp det?
  Vi har saknat viktiga frågor i valdebatterna!

 2. Helén Pettersson

  Svar till Arbetare (2010-11-15 20:11)
  Jag och många andra har pratat om den frågan hela förra mandatperioden, även i valrörelsen. Tyvärr blev det ett mediefokus på sidofrågor som RUT, fastighetsskatter och förmögenhetsskatter.

 3. Mr Cool

  Myten om bidragsfuskarna handlar lika mycket om att det INTE fuskas. För att kunna utvärdera det som kallas fusk så måste det kunna MÄTAS d.v.s. avslöjas. Fusk som inte avslöjas är därför inget fusk. Inom idrotten har man försökt stävja detta med enorma insatser men ingen VET vilka rekord som är godkända som egentligen är fusk. Att via mobilen sjukskriva sig från en badstrand och förlänga semestern är lätt och likaså att via utländska IP-adresser via Internet fylla i kassakorten för A-kassa. De flesta känner nog någon som anmält VAB för att slippa karensdag. Regelverket är för lätt att kringå.

 4. Arbetare

  Nästa gång får inte mediefokus styra vad vi,S, säger.
  Vi ska tala HÖGT(megafonhögt),rakt och tydligt så att även media uppfattar vad vi vill! Utan tvekan o osäkerhet.
  Har saknat det. Har saknat självförtroende, styrka och tydlighet.

 5. Mr Cool

  Jag är helt övertygad om att en absolut majoritet bejakar ett system som utgör ett värdigt skyddsnät för de som är sjuka och att en rättvis bedömning vid varje tillfälle görs. Jag tror inte någon elak politiker eller tjänsteman har för avsikt att ”straffa” utan problemet är att metoder såväl som regelverk ännu är för trubbiga och förslagna människor utnyttjar systemet såsom mannen som spelade CP-skadad och satt i rullstol och kunde lyfta miljontals kronor. Sen har vi problemet att personliga ”bedömningar” inte alltid är rättvisa beroende på patientens attityd såväl som tillstånd. Tyvärr….

 6. Isak

  Myten om bidragsfusket, har funnits så länge vi har haft
  allmänna försäkringar. I alla försäkringssystem så finns
  det alltid några som försöker fuska sig till fördelar. När
  det gäller dom generella försäkringarna så har man inte
  där funnit större skillnader än andra. Inom handeln så har
  vi stölder om ca.3% och inte går man tillbaka att sälja
  över disk för det. Men det finns många som Mr.Cool, som
  gärna sprider myter och rykten som rent av är fabricerade.
  Allt i syfte att desinformera.

 7. RWR

  Det grundläggande problemet med sjukförsäkringen var förtidspensioneringen av människor som gjordes rutinmässigt. Som långtidssjukskriven prövas man nu mot arbetsmarknaden med jämna mellanrum vilket är bra. Att ökade resurser nu läggs på de enskilda fallen för att om möjligt ge den berörd personen en ny chans på arbetsmarknaden är helt rätt!

  Att det finns kritik är inte konstigt med tanke på den stora förändring som skett. Det är bra att vi har en debatt om vår gemensamma trygghet. Men förändringar måste ske snabbare än tidigare för att möta framtidens krav och morgondagens utmaningar.

 8. Mr Cool

  Avslutningsvis så kan man läsa detta i dagens AB…

  ”Fusket med Försäkringskassans assistansersättningar är utbrett, enligt Karl-Arne Ockell som är utredningschef på länskriminalen i Halland.

  – Det vi har sett här så kan vi tänka oss att minst en tredjedel av det som betalas ut i assistansersättning är fusk. Och då kan det röra sig om tio miljarder i Sverige. I Halland rör det sig om kanske ett par hundra miljoner, säger han till Ekot”.

  Men detta är väl bara en MYT…..

 9. Isak

  Mr Cool kunde ju fortsätta att räkna upp Brandförsäkrings-
  bedrägerierna, hemförsäkringsbedrägerierna, bilförsäkrings-
  bedrägerierna och för att inte tala om alla bedrägerier
  som går ut på att komma undan med skatter. Om jag inte har fel så har Mr Cool vissa speciella kunskaper om det sist-
  nämnda. Förr eller senare så åker bedragarna fast, och då
  kan dom stå där med skammens rodnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.