Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Skatt, välfärd och retorik

Rekommenderar idag å det varmaste att läsa Ett hjärta rött som har bloggat om Umeåprofessorn Stefan Svallfors undersökning om svenskarnas syn på välfärdsstaten – och inte minst, vår vilja att vara med och betala den. Bland annat säger undersökningen att 75% av de tillfrågade (4000 stycken) säger sig vilja betala mer skatt om pengarna går till välfärden. (Till skillnad från det skatteslöseri jag skrev om igår..)
Svallfors undersökning visar att det finns ett väldigt stort stöd för traditionell socialdemokratisk politik.

Ett hjärta rött gör en analys om hur vi socialdemokrater, med de förutsättningarna, kunde förlora valet. I stora delar en helt riktig analys som fler borde läsa.

Med tanke på Svallfors undersökning, med tanke på de människor jag möter i mitt uppdrag när jag reser runt i länet och landet, med tanke på hur debatten går inom arbetarrörelsen i övrigt – så finns det bara en analys att dra enligt mig.

Det är trångt i mittenfållan i politiken i vårt land. Vi socialdemokrater behövs inte där, det finns en hel hord med partier på den platsen. Vi behövs på vänstersidan, där vi alltid varit. Vi står upp för vår politik som vi beslutat om, och vacklar inte för att de blåser ibland. Vi fortsätter stå upp för de som behöver vår jämlikhetspolitik mest. Hela landet tjänar på ökad jämlikhet, inte på att fortsätta på den inslagna vägen med ökade klyftor.

Om företrädare för vårt parti hävdar något annat så välkomnar jag den debatten på nästa kongress.

Ett hjärta rött avslutar med att skriva
"Glöm aldrig – det var först när moderaterna stal socialdemokraternas retorik om välfärd och arbete som de lyckades vinna väljarna."

Jag vill göra ett tillägg där; Det betyder inte att vi vinner några val framöver på att låta som moderaterna. Tvärtom.

13 kommentarer

 1. Arbetare

  Mycket bra skrivet!!!
  Äntligen en socialdemokrat av rätta virket!
  Är besviken på en del andra, höjdare, som låter som moderater. Vi väljare tappar tron på S om höjdare talar som M.
  Herregud 4 förlorade år!
  Förresten S; varför inte Hjärter Ess? som logga.

 2. Urban Bengtson, idékonsult

  Visst finns många partier som trängs i mitten. Det är också där de flesta väljarna ”trängs”. Så vill man ha väljare ska man vara där de befinner sig eller åt de håll dessa rör sig. Så ser demokrati med folkstyre ut.

  Vill dagens förlorande socialdemokrati inte se att där ”kunderna” är ska ”säljarna” också vara, då riskeras fler valförluster. Mona Sahlins avskedstal var ett sätt att visa på var S kan vinna röster, dvs i mitten, och med en anknytning till S:s historia.

  Låt det bli trångt i mittfältet, då uppstår kreativitet, precis som i näringskluster. Där har S sina chanser, om man vill.

 3. Lars Gidlöf

  Ja, nog är det lustigt att läsa din blogg, först har du sagt att Mona Sahlin var så duktig och allt, sen när hon kritiserar vårt parti (ja,skriver vårt då jag under alla år jag röstat röstat på S utom detta val) då säger du att de har fel.

  Vad gjorde Ni på förra kongressen kan man undra,lade Ni inte fram S valmanifest då, partiprogram etc? Eller var det ett stort mingelparty bara där Ni umgicks? Tyvärr verkar det vara det sistnämnda, för hur kan man kalla sig ett regeringsalternativ,regeringsduglig mm då man endast 3 månader efter en valförlust kritiserar sitt egna program?

 4. Helén Pettersson

  Svar till Lars Gidlöf (2010-12-07 09:40)
  Nog är det nästan mer lustigt att läsa din kommentar.. Det vore väl märkligt om jag ändrade synen på politiken för att Sahlin verkar har gjort det i vissa delar? Vi hade en väldigt tydlig kongress, som slog fast väldigt tydlig politik, och det är den jag vidhåller. Jag står fast vid min politiska ideologi, och har all rätt att göra det.

 5. Linda

  Väl rutet, Helén!
  Jag tror också att fler skulle rösta på sossarna om man bara vågade prata med väljarna om VÅRA visioner och inte jamsa floskler som ju blivit stulna av Alliansen.

 6. Urban Bengtson, idékonsult

  Jag tycker ingenting personligen här utan analyserar enbart. Dvs vill S ha chans till fler väljare är det där i mitten där de flesta finns, och har så varit i alla tider, det följer en vanlig normalfördelningskurva.

  Vill inte ett förnyat S gå mot mitten utan åt sidan, då minskar väljarunderlaget. Det var det M insåg och gick mot mitten. För mig får alla partier göra vad dom vill.

  Och för att utmana alliansen behövs en stark motståndare som ligger nära, inte långt ifrån. Det går att kombinera solidaritet med egenmakt och valfrihet, där kan ett mitten-S ha en nisch.

 7. Lars Gidlöf

  Ja,men nog måste det för Sveriges bästa vara då att Ni förlorade valet, för hur kan man ha en statsminister och andra ministrar som inte tror på den politik man ska föra?

  Är ju inte något man kan ha förtroende för eller hur,ska man tänka då varje gång statsministern talar, ”hon tror ju inte själv på detta,så varför pratar hon om det då”?

  Sen, hur kan ett arbetarparti ha mindre sympasitörer än ett borgerligt parti, det är ju skrämmande. Var på kongressen uttalade Ni er om sänkt moms på krogbesök?
  Vad sa Ni om jobbskatteavdrag?
  När Sträng var finansminister så var fokus, folk ska jobba.

 8. Helén Pettersson

  Svar till Lars Gidlöf (2010-12-07 18:56)
  Ok, du väljer ju att inte lyssna på vad jag skriver. Det är ju upp till dig.
  Vår kongress, och vår politik har fokus på jobb. Det är tydligt, om man är intresserad och läser våra politiska riktlinjer. Jag står för den politiken. Jag står för de beslut som vår kongress tog.
  Om du har problem med Sahlins senaste uttalanden så får du ta det med henne, det är inte jag som behöver stå till svars för dem. Det var väl det jag skrev i mitt inlägg, men du tyckte kanske att jag var otydlig.

 9. Lars Gidlöf

  Nej, inte en till Riedl som bloggare. Ditt senaste svar var ett typiskt Riedl svar, ett svar (Riedl är alltid duktig på svara) utan att vara ett svar.

  Jag frågade när på partikongressen pratades det om sänkt restaurangmoms?

  Vad sa Ni på kongressen om jobbavdragen?

  Och vad är det för arbetarparti som har mindre arbetare som röstar på Er än deras historiska värsta högerparti??

  Inget av dessa fick jag svar på, och hur tror du att Ni kan vinna tillbaka arbetar röster genom att inte prioritera dessa?

  Jag röstade på Ohly, glad för det, han står fortfarande för det han gick till val på

 10. Helén Pettersson

  Svar till Lars Gidlöf (2010-12-08 10:42)
  Du kan kalla mig för mycket, men en Riedl blir jag aldrig 🙂
  Nej, vi beslutade inte om en restaurangmoms på kongressen. Det var en uppgörelse med v och mp, som man kan diskutera. Som HRF:are är jag tveksam till nytta mot kostnaden.
  Kongressen är inte för jobbskatteavdragen. Inte jag heller.
  Vi har 56% av LO-rösterna. De siffrorna som hänvisas till om 22% gäller samtliga med förvärvsarbete. Det är inte detsamma som ”arbetare”.
  56% är fortfarande lågt, och det finns mycket kvar att göra. Men det är bertydligt mer än 22.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.