Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

En kväll i demokratins tecken

Har precis kommit hem efter december månads representantskapsmöte med Umeå Arbetarekommun. Som vanligt har vi haft livliga politiska debatter, ikväll om sjukförsäkringen, arbetslöshet, sjukhusmat, friskolor, pensioner, skatter och annat som våra medlemmar har skrivit motioner om inför partidistriktskongressen i vår.

Bilden av vårt parti utåt just nu är knappast en bild av den faktiska politiska kraft och vilja till engagemang som genomsyrar det dagliga partiarbetet. När jag lyssnade på alla inlägg ikväll så tycker jag det är orättvist mot alla förtroendevalda att deras kraft och vardagsinsatser i partiet så sällan syns utåt – media fokuserar alltid och endast på den politik som är mest kontroversiell, eller, för den delen, de politiker som är mest kontroversiella. Det är synd. Om vardagspolitiken fick mer utrymme i debatten så skulle politikerföraktet minska, det är jag helt övertygad om.

Ikväll fattades flera beslut om vad man vill att jag ska driva för frågor i riksdagen. De förslagen kom från s-föreningar ute i kommunen från början, och en del av dem landar till sist som förslag på riksdagens bord. Det är en demokratiprocess som är värd att värna, och något som inte alls är självklart i många andra länder. Det värsta är att jag tror att många i Sverige inte ens vet att det inte är längre väg än det är för att kunna påverka. Vi har mycket kvar att göra.

 

4 kommentarer

 1. Lars Gidlöf

  Nog måste väl även du undra om Ni verkligen var regeringsdugliga detta val? Ni ändrar ju Ert program hela tiden, jobbskatteavdragen, restaurangmomsen har jag nämnt, sen att den ytterst ansvariga har kommit fram till att politiken Ni drev i valrörelsen var fel och nu när partiets talesman i justitieustkottet vill ändra FRA lagen, vad ska man tro?

  Sen att Ni hävdar att Ni är för de svaga, jag roade mig med att kolla om nån motionerat om politikers generösa pensioner, men konstigt, fann ingen från (s) som ville försämra dessa.

  Varför ska Ni inte ha samma uppsägningstid som övriga statsanställda

 2. Helén Pettersson

  Svar till Lars Gidlöf (2010-12-15 20:05)
  Som jag förklarat för dig tidigare så är det våra kongressbeslut som gäller, och ingen politik är förändrad vad gäller jobbskatteavdrag eller FRA, och restaurangmomsen har vi diskuterat tidigare.
  Att det finns en och annan person som gör egna utspel för att få plats betyder inte att partiets politik har förändrats, något som jag tror att även du vet egentligen.

 3. Lars Gidlöf

  Jo, detta har du förklarat, men tycker du detta visar på regeringsduglighet, att allt ska ändras efter 3 månader? Nu iodag då är det energipolitiken.

  Ska Ni politiker inte ha framtidsvisioner som räcker längre än första köldknäpp?

  Sen fick jag inget svar på min andra fråga

 4. Helén Pettersson

  Svar till Lars Gidlöf (2010-12-16 17:12)
  Men det är ju just det. Vi har inte ändrat någonting.
  Och ja, klart jag tycker vi är regeringsdugliga.
  Och varför vi inte har samma uppsägningstid som statsanställda? Jag är ledsen, jag förstår inte frågan. Vi har ingen uppsägningstid alls, och jobbar på 4-årsmandat. Åker jag ut så åker jag ut.
  Vad gäller pensionsvillkoren så är det en myt om att de är så bra. De har varit bra, för de som är äldre. När jag kom in så betalades mindre in till min pension än om jag hade stannat på mitt gamla jobb. Nu är det ändrat, så inte de yngre ska diskrimineras. Det innebär försämringar för de äldre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.