Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Ändringar på gång i fjälljaktsreglerna

De av er som är jaktintresserade och har följt mig i riksdagen vet att en av de frågor jag stridit mycket om har varit de regler av småviltsjakten på stalig mark i fjällen som regeringen ändrade 2007. Före 2007 hade vi särregler för boende i Sverige. De som inte var boende i Sverige fick också komma hit och jaga, men under mer kontrollerade former, och med medföljande guider.

Regeringen fick ett brev från EU-kommissionen som frågade om det möjligen var så att Sverige bröt mot tjänstedirektivet med sina särregler. Istället för att svara och förklara (som andra länder gjort) så ändrade helt enkelt regeringen reglerna direkt, och öppnade upp jakten i de svenska fjällen för samtliga EU-medborgare på samma villkor. Det finns många protokoll och debatter att läsa och se i riksdagens arkiv om man så önskar mer bakgrundsinformation, jag har debatterat frågan flitigt genom åren.

Idag så behandlades frågan igen, i ett motionsbetänkande i Miljö- och Jordbruksutskottet. Den här gången blev det en majoritet för de socialdemokratiska motionerna, och de borgerliga partierna var de som fick skriva reservation. Det gör att förslaget att riva upp ändringarna i rennäringsförordningens § 3 som gjordes 2007 nu har majoritet inför debatten och voteringen den 9/2.

För den som vill läsa mer finns en länk här till riksdagens pressmeddelande.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.