Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Livegen på jobbet.

Sitter och tittar på Dokumet inifrån  på SVT2 om "generationen utanför". Ett antal ungdomar berättar om hur de fått jobb på Mc Donalds och blivit utnyttjade på ett sätt som är helt obegripligt. Vad är det för första möte unga ska ha med arbetsmarknaden? Att måsta sitta av tiden, på arbetsplatsen, utan lön – i fall arbetsgivaren kanske kommer på att de kan behöva nån senare.. Jisses.
 
Jag har jobbat i hotellbranschen, jag började jobba där heltid redan som 16-åring. Då tyckte vi att det var nog så orättvist med den för branschen unika anställningsformen "extra vid behov", som gjorde att många inte visste riktigt från dag till dag vad som gällde. Den anställningsformen användes på vår arbetsplats framförallt under helger och somrar. Visst fanns ställen som utnyttjade de anställda – men det var långt ifrån det som visas på TVn just nu.
 
Att vara livegen sin arbetsgivare skapar inte bättre arbetsplatser. Dåliga arbetsplatser ger dålig stämning och därmed dålig service. Att det ska vara så svårt att se?
 
Arbetslivets villkor är vår största utmaning vid sidan av arbetslösheten, enligt mig. Och de hör ju ihop. Ju högre arbetslöshet, ju sämre blir villkoren i arbetslivet. Arbetsgivaren ställer högre krav (nej, inte alla, men de flesta) när man vet att det är lätt att byta ut personalen. Personalen känner sig tvugna att gå med på försämringar, eftersom utsikten att riskera arbetslöshet är katastrofal. För att kunna ställa mat på barnens bord när man kommer hem är man villig att offra ganska mycket. Och som ersättningsnivåerna i A-kassan är nu, så är det ännu värre än förut. Dessutom är fackföreningarna väldigt försvagade, även det en medveten politisk strategi från vår borgerliga regering.
 
Man skulle kunna kalla det utpressning. Ska du ha jobbet kvar får du ställa upp på att sitta här på jobbet utan lön tills vi behöver dig. Annars kan du (i bästa fall) söka dig till A-kassan, med påföljd att du inte har råd att köpa mat, stövlar eller avgiften till friluftsdagen för dina barn.
 
Det är ingen slump att vi har hamnat här, tro inte det. Politiska beslut ligger bakom höjda a-kasseavgifter. Politiska beslut ligger bakom sänkta A-kasseersättningar. Politiska beslut ligger bakom att nästan en tredjedel av ungdomsgenerationen är utan jobb. Man kan ta politiska beslut som skapar jobb. Det har vi föreslagit ända sedan krisen kom. Men vår regering är inte intresserad av det.
 
Det är ett mirakel att det inte ifrågasätts högre.

5 kommentarer

 1. GÄLLER MÅNGA ARBETSPLATSER I NORR

  De beskrivna övergreppen mot ungdomar och invandrare gäller också inom andra målgrupper, inte minst på arbetsställen i norr idag. Många arbetsgivare resonerar så att vi arbetare är helt utbytbara och den psykosociala arbetsmiljön blir väldigt lidande. På ett av de inblandade företagen som behandlades i reportaget, som också finns i Umeå, får de anställda själva ringa in vikarier, ifall de måste vara lediga för exempelvis tentamensstudier. På ett annat företag i Västerbotten, har de tidigare anställda förlorat arbetsuppgifter, vilka nu ska utföras av bättre utbildade, doktorer. Nej, vart är Sverige på väg och vad gör facken?

 2. Miss Minnalainen

  Varför lyssna på arbetarnas krav till förbättringar när dom ändå bara är anställda på prov? Blir dom för besvärliga så är det bara att snäva ihop nån vag och luddig anledning och ge dom kicken. Som kommentaren här nedan skriver : vi är utbytbara och det finns många arbetslösa ungdomar som gladeligen kan ta över.

  Frågan är om det kommer tas på allvar ”högre upp”, dom kan lika gärna använda samma ursäkt som McDonalds gör, påstå att exemplen i dokumentären inte är ”representativa” för företaget eller arbetsmarknaden.

 3. Helén Pettersson

  Svar till Miss Minnalainen (2011-02-27 22:36)
  Problemet är ju att man känner till högre upp vad som sker…det är ju inte sällan en del av företagsidén.. Och ska man nu utöka provanställningstiden ytterligare för unga, i kombination med ungdomslöner, så kan vi verkligen börja snacka om arbetsmarknadens a och b-lag. Vidrigt.

 4. Erik

  Jag har lite svårt att förstå att folk är förvånade. Det är förvisso tragiskt men om man som jag är i 25-årsåldern är man fullständigt på det klara att det är så här det är. Och det är inte undantagen för de flesta av mina polare, utan normen. Det är så det varit på alla arbetsplatser man varit på. Det är väl därför man har noll förtroende för LO också. Det är lätt att flina åt snacket om ”samförstånd” och ”arbetsfred” när man lever större delen av sin vakna tid på arbetsplatser där cheferna för systematiskt krig mot än. Vadå arbetsfred? Skulle det inte vara ömsesidigt? Vad tjänar jag på att gå med i LO? En dålig och dyr försäkring som ändå inte skyddar mot alla kryphål som arbetsköparna skapat.

  Jag är personligen, och så verkar typ alla jag umgås med känna, helt på det klara om att jag kommer jobba större delen av mitt liv under osäkra förhållanden. Att det inte handlar om en ”ungdomsarbetsmarknad” som man kommer ifrån när man blir en viss ålder utan att det är en förändring av HELA arbetsmarknaden som drabbar oss först. Sen sitter sossar och moderater och ljuger ikapp om att sänka arbetsgivaravgifter och att företagarna har det svårt samtidigt som ens chefer tar ut feta bonusar och aktieägarna i företagets uttag bara ökar. Hur många gånger har vi sett de här historierna i media nu? Har Mcdonald’s problem att få sin ekonomi att gå ihop? Tvingas deras chefer söka socialbidrag i bistra tider? Det är bortom mig att det här är så svårt för vissa. Det finns mig tusan nästan oändligt med både producerad mat och pengar i världen. Ändå blir vi behandlade såhär.

 5. Helén Pettersson

  Svar till Erik (2011-02-28 00:22)
  Men Erik, det är ingen naturlag som säger att det ska vara så. Det går att fatta politiska beslut som leder till ett annat håll, om man vill. Att facken är försvagade är inte konstigt, och ju fler som lämnar, ju svagare blir de. Men ju fler som går med, ju starkare blir de! Om det finns en förtroendevald facklig representant på arbetsplatsen så kan inte arbetsgivare bete sig hur som helst och komma undan med det. Så är det. Men då krävs det att man ställer upp för varandra på arbetsplatsen! Att man håller ihop istället för att konkurrera mot varandra!
  Det finns ingen anledning att det ska se ut som det gör nu för evigt.
  Det är faktiskt vi som bestämmer det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.