Vettiga initiativ för hela kommunens väl

Idag träffades socialdemokrater från Holmsund, Hörnefors, Botsmark, Obbola och Sävar för att diskutera Umeås utveckling samt lokaldemokrati och politiskt inflytande. Bara träffen i sig själv var nyttigt och några av frågorna och inriktningarna som diskuteras kring kommer i slutändan vara nyttigt för ett helhetsperspektiv över utvecklingen i kommunen. Det var förresten Holmsund som tog initiativet till detta möte, vilket i sig speglar en mer aktiv och levande förening – mycket glädjande således att det blev av!

Några av sakerna som diskuterades:
– Socialdemokratiska översiktsplanen över kommunens utveckling belyser införandet av Demokratiråd i kommundelarna. Dessa råd ska bestå av partier, föreningar och medborgare som diskuterar och utvecklar lokalorterna tillsammans – alltså över partigränserna! I dag lyftes frågan upp för nästa möte i Arbetarkommunen. Jag hoppas alla förstår den politiska vikten och inte minst den demokratiska betydelsen om detta skulle godkännas i AK. Det skulle betyda att vi redan idag lämnar det ”dödläge” som vi befunnit oss i sedan kommundelsnämndernas avveckling och vänder oss utåt i samhället igen på lokal nivå.

Då utvärdering av kommundelsnämnderna saknas, och beslutet togs över i princip allas huvuden när det väl begav sig (påhejat framförallt av borgerliga partier men det var även en fråga som splittrade S), så kan det här vara en realisering av ett av löftena som faktiskt gav då – att lokaldemokratin skulle bestå och vårdas och garantera politiskt inflytande.  Det är avgörande för trovärdigheten för att hela kommunen ska leva samt socialdemokratin. Jag hoppas socialdemokrater som läser detta stödjer en sådan utveckling!

– Att träffas kontinuerligt.  Det i sig kommer innebära att det på en politisk nivå kommer föras kontinuerliga diskussioner om Umeå Kommuns utveckling, aktuella frågor och upplevelser som kommundelar har av utvecklingen.

– Att retoriken i Umeå Kommun måste förändras som i ett led av många för att inkludera hela kommunen

– Att landsbygdsperspektivet måste belysas, och föreningar frågas, i utvecklingen av Umeå Kommun. En tredjedel av kommunens invånare bor idag utanför Umeå Stad.

– Att översiktsplaner, och detaljplaner för främst bostäder, måste tas fram för samtliga nämnda områden. Något som också är på gång efter kritik som jag uppfattade det.

– Att ett enade fokus för samtliga  är att byggandet av bostäder, att få ut Bostaden till orterna, samt kollektivtrafikens utveckling.

Självklart diskuterades mycket mer, av rena interna partifrågor, men överlag var det ett stärkande och glädjande möte. Det verkade uppskattat för alla parter och påvisar att S-föreningarna lever utanför Umeå Stad och på vissa sätt är de som idag förvaltar arvet från kommundelsnämnderna då resterande partier saknar samma demokratiska kultur.  I synnerhet stärker det folks idéer och visioner för de orter de bor i, vilket är avgörande för att utveckla kommunen. Således föddes en hel del bra idéer om t.e.x. utvecklingen i Holmsund/Obbola, men det lär ni höra mer om !

Kojbyggarläger:

Tillbaka i Holmsund så kan jag glädjande rapportera också att ABF, Föreningen Öppna Holmsund, Ungdomsgårdarna samt Individuell Människohjälp sitter i diskussioner om ett kojbyggarläger för nyanlända och unga svenskar att delta i till sommaren. Ett mycket glädjande projekt således som gjorts framgångsrikt i b.l.a. Vindeln. Samverkan på sådant här sätt mellan föreningar utgör grunden för ett levande och demokratiskt samhälle!

Några korta ord om trygghet:
Det finns upplevelser, berättelser, rykten om otrygghet för unga kvinnor på busslinjerna nattetid i Holmsund. Mitt privata förslag är att godartade krafter som, de facto, sprider trygghet på ett inkluderande, välkomnande och lugnande sätt helt enkelt erbjuder människor (särskilt unga kvinnor) att ta sig hem säkert, bjuder på en kaffe och syns på kvällar och helger. Primärt tror jag detta funkar bäst om det utgörs av äldre kvinnor med skinn på näsan som i samarbete med nödvändiga myndigheter, kvinnojouren och annat tydligt syns i samhället med t.e.x. reflexvästar.  Det är nämligen så man skapar trygghet, att vanligt folk engagerar sig. Inte genom t.e.x. att unga aggressiva fulla män tar sig an trygghetsuppdraget. Jag hoppas det finns krafter ute i samhället som kan ta på sig detta då många andra föreningar och krafter är upptagna med egna aktiviteter just nu.

Obbola marknad:
Slutligen vill jag tipsa medborgare om att besöka S och LO¨s marknadstält på Obbola Marknad. Ni kommer inte bli besvikna. Ta chansen att komma och påverka ert samhälle obbolabor!

Nåväl till nästa gång, ta vara på er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.