En viktig seger för S-föreningar och fyra saker till

1) Först måste man gratulera det ihärdiga arbete som folkrörelserna i samband med S-föreningen i Bullmark genomförst på bred front för att behålla sin byaskola. Det här är precis vad man ska använda s-föreningar till för att öka förtroendet för socialdemokratin och människors förmåga att påverka politiken. S-föreningarna är unika i sin decentraliserade, folkliga, karaktär. Inga andra partier har någonting som ens närmar sig en sådan infrastruktur för att informera, mobilisera och inkludera medborgare: Därför är det precis som Jonas Bergström skriver en ”Seger för den lokala s-föreningen” men kanske ännu mer för de barn nu som får gå kvar i sin skola och numera lättade föräldrar. Det är precis sånt här s-föreningar skall göra, skydda och ta tillvara det geografiska områdets intressen och trycka på politiker när beslut känns långt borta från realiteten. Det är vitalt för den interna diskussionen inom socialdemokratin men också för det politiska förtroendet. Grattis bullmark! Jag ser framemot nästa möte när vi från pereferins s-föreningar ses igen! Det här är, som jag påpekar ofta, en central del i en socialdemokratisk strategi som kommer vinna förtroende! Aktivera S-föreningarna!

2) Det är mycket hedersamt av s-föreningen i Sorsele att reservera sig mot att V och C nu går EMOT den lokala folkomröstningen om vindkraft. Folkomröstningar och demokratin, skall, respekteras. Sedan kan vi alla ha olika åsikter om saken men kommunens medborgare har gett ett tydligt beslut i frågan! KS i Sorsele går därför emot folkets röst, medans lokala s-föreningen förespråkar den. Hedersamt!

3) Just nu ligger det ett förslag på att prioritera Skärgårdsskolan i Holmsund, min gamla högstadieskola att anmärka. Jag är av åsikten att detta är en rimlig prioritering för att kunna fortsätta fylla lokalernas syfte. I åratal har skolan debatterats. Några har förespråkat att riva den men hela tiden har nya kriser uppstått där Skärgårdsskolan fått rycka in och avlasta infrastrukturellt strul, renovering och annat i Kommunen. Skicket på skolan idag är bedrövligt, och var faktiskt redan det i min mening på 90-talet (byggnadsåret är 1957 om jag minns rätt). Att skolan ska användas är något många holmsundare verkligen brunnit för, allt annat har varit ett slöseri på lokaler därför är min åsikt i den här frågan väldigt klar. Holmsund och Obbola expanderar ständigt, särskilt i den yngre befolkningen, vi har på det en hög immigration (lokalt i synnerhet) – det kommer behövas lokaler som Skärgårdsskolan i framtiden och för att den ska klara av utmaningarna behövs det en helrenovering. Redan när Storsjöskolan slog upp dörrarna fann vi snart att trots att den planerades som ”mer än tillräckligt” på papperet så visade det sig snart att den de facto var för liten för det faktiskta behovet, ett faktum som ökar för varje barnkull i kommundelen (Beräkningarna av återväxten har symptomatiskt alltid varit i underkant också, att anmärka). Att den gamla slitvargen Skärgårdsskolan nu har chansen att renoveras upp skall därför inte förringas.  Skolor ska inte rivas, de ska användas.

Och framförallt. Skolor ska inte ställas mot varandra. Utan vård-skola-omsorg skall ställas mot andra utgifter som skall anses orimliga.

4) Umeå får inte det här miljöhuvudstadspriset. Det kommer inte som någon överraskning för egen del. Jag vidarehåller min tidigare åsikt att en delmålsättning i något sådant pris måste vara att antingen a) Bygga en cykelbana till Holmsund eller b) Införa tågrälstrafik till Holmsund. Helt enkelt för att orterna växer och biltrafiken med den, samma biltrafik som i stor mån också präglar centrala Umeås dåliga luft. För att klara framtidens utmaningar måste kommunen ta i beaktande att utveckla kollektivtrafiken till ”livmodern” och ”arbetsbarracken” i Holmsund/Obbola. Åtminstone måste ytterligare en åtevinningsstation placeras i Obbola, förslagsvis i Byviken, då byn expanderar söderut. Kommunen bör även underlätta för cyklister genom att placera ut gratis luftpumpsstationer, likt de i stan. Förslagsvis SCA Arena och Himmelska Fridens Torg. För Holmsunds del måste ett alternativ skapas i vakuumet som uppstått efter en nedlagt cykelaffär.

5) Nu har det avslöjats att Umeå Energi inte använt sina lägenheter korrekt. Vilket såklart är förjävligt. Mer sympatiskt av dem dock att säga upp en lägenheten som bara kostar pengar och inte använts korrekt när detta påpekats. Ett påpekande som såklart inte ska behövas. Det återstår dock att se om Kommunen kommer underlätta för de vanliga kommunalanställda att nyttja möjligheten att semestra i fjällen för en billig peng. Jag förväntar mig inget annat än att kommunen delger alla anställda, brevledes, om hur man ansöker om dessa lägenheter och att lottningen nu framöver sker med förbehållet att de som fått nyttja dessa förut, får stå över denna gång. Skall dessa lägenheter vara kvar så skall de uppfylla sitt syfte: Underlätta för de som kanske inte har råd i vanliga fall att ta en fjällsemester.

Några andra korta spaningar:
– Mycket sympatiskt av Obbolas S-förening att bjuda in allmänheten på Obbola Marknad att tycka till om hur en framtida byggexpansion ska kunna komma se ut.
– Mycket tungt beslut i veckan kring asylpolitiken. Lösningen är dock självklar, inte bara på detta område, utan i hela det fastrostade kugghjulet vars problem sipprar ut lite överallt. Det måste byggas mer hus, mer infrastruktur, mer upprustningar, mer satsningar på kommunala tjänster och offentlig sektor. Vi måste sätta fart på Sverige igen! 94% av befolkningen bor idag i en kommun med bostadsbrist!

6 kommentarer

  1. Elin

    Måste få yttra mig där i ditt inlägg. För de första så va de S som ville sänka skolorna med all sin kraft och S föreningen lät det gå så långt! De här har inget med S föreningen att göra utan det är den opinion som bildas i byarna bestående av bybor och föräldrar. S ska inte framstå som några riddare på vita hästar när det i grund och botten är dom som startat allt det här! S vill bara lägga en stor blöt filt över folkinitiativet….

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Elin: Så. Tog mig tid att svara. Jag tror det är viktigt att skilja på S olika, delvis politiska, fraktioner och delvis Socialdemokratins olika nivåer och beståndsdelar. Som jag uppfattat situationen har lokala S föreningen gått mot centrala S-partiet i frågan (vilket är fullt rimligt och sker hela tiden inom socialdemokratin, vi lever trots allt i en demokrati) hur sedan den kampen sett ut internt har jag ingen insyn i, jag själv sitter framförallt och försöker föra frågor i Holmsund, men jag tycker det är förenklat att säga ”S, de är likadana allihopa! Lyder blint under partipiskan!” helt enkelt för att socialdemokratin är en, mycket, bred rörelse med många olika intressen. I allt från LO till ABF, S-föreningar, Coop, små S-föreningar, centrala styrelser m.m. T.e.x. kan ju jag säga ”Så ’bybor och föräldrar’ innefattar alltså inga socialdemokrater, trots att det är största partiet i länet som helhet?’ men det är ju ingen lösningsinriktad väg framåt. Jag har haft intrycket att S-föreningen och Folkrörelsen inte gett sig på varandra utan snarare samexisterat. Detta kanske är felaktigt av mig. Men mitt intryck när jag träffat socialdemokrater från Sävaråldalen är knappast en förnöjsamhet över nedskärningar.

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Nej men däremot så godkänner jag kommentarer i den mån jag skriver här – och något superaktiv bloggare kan jag nog inte kalla mig. Är på kneget så får återkomma med vidare kommentar senare!

  2. Jonas

    Ursäkta, men jag måste bara be om lite djupare insikt ang. punkt 1. S-föreningen var dom som ihärdigt jobbade för en F6-skola långt innan kommundelsnämnderna försvann. I Januari blev den lokala föreningen överkörd av centrala S och uttryckte då stor besvikelse och ifrågasatte till och med om det fanns förutsättningar att fortsätta bedriva sin lokalförening. Förra veckans beslut kan inte ses som annat än ett misslyckande. Formuleringen för beslutet är krystad och ingen av de partier som jobbat för en långsiktig lösning gavs möjlighet att delta i lösningen.

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Det var ett tag sedan jag träffade någon av de från Sävar/Sävarådalen så jag känner inte till deltaljerna i hela svängningrna kring föreningen och det interna. Vad man dock kan fastslå är att slutmålet måste oundvikligen vara att skola, vård, omsorg bör i alla avseenden, enligt mig, prioriteras så långt det går. Jag kommer garanterat återkomma i ämnet efter jag träffat på andra gräsrotsossar ute i byarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.