Intressant kyrkomöte och snart har vi nästa möte

Igår hade vi i s-föreningen i Holmsund ett lyckat möte om kyrkopolitiken och folkkyrkan som drog över 20 personer till församlingssalen i Holmsunds Kyrka. Inbjuden gäst för dagen var Roland Samuelsson, som inte bara skrivit den riktigt bra boken ”ingen en grå massa” om Hörneforskampen på 80-talet, utan också är aktiv i Umeå pastorat och Tro & Solidaritet. Pedagogiken var strålande och det är alltid kul att vara på möten där svordomar dyker upp och det mumlas. Politik som rör upp känslor är bra. Men det var inte socialdemokratins politik som upprörde, utan det var POSKs. De så kallade ”opolitiska” inom kyrkopolitiken. Förutom att POSK helt fräckt snott åt sig Svenska Kyrkans hemsidelayout för att leka sandlåda och få folk att associera fritt mellan kyrkan och dom så är det en bedrövligt reaktionär väg denna borgerliga samling av liberaler och moderater verkar gå. Nu anmärktes det i rättvisans namn att nog fanns det vanliga liberaler också i POSK men att de liksom borgerliga politiken generellt idag står på två ben, med ena foten i den klassiska liberalismen och den andra foten allt mer i brunare sörja.

Exempel på förd POSK-politik är t.e.x. att de vill att präster och biskopar ska få mer att säga till om i kyrkan, vilket är en sak såklart, men att avgiftsbelägga barn som deltar i kyrkoaktiviteter. Det laddade av ett ganska högljutt ”VA!” i lokalen. Socialdemokratin vilar ju som sagt på helt andra grunder. Nämligen att kyrkan är så pass rik och viktig att alla ska vara välkomna, och i synnerhet skall barn vara det. Avgiftsbelägger man barnaktiviteter är det klart som korvspad att fattigare inte kommer kunna prioritera att ha sina barn kyrkoaktiva. På samma sätt skall kyrka självklart agera mot barnfattigdom och inte vara en återinförd instans för fattigvården dit folk ska komma och berätta hur pass illa de har det ställt hemma. Kyrkan ska stödja de fattiga, punkt. Vi vill inte se människor med mössan i hand be framför prästen igen!

En annan historia som kom fram inom detta spektra av politiken är ju den ganska roliga historien om hur Maud Olofsson förra valet, vansinnig på lokala centerpartister, uttryckligen förbjöd samarbete med oss inom det kyrkopolitiska. Vi kan väl bara konstatera att det föll här på lokalt plan. Det är dock intressant att bevittna dessa splittringar i Centerpartiet och man kan ju undra när folkrörelsecentern kommer få nog av budkavlarna från söder? Eller ja i det här fallet, från Bygdeå.

Ja, det var några av sakerna. Men framförallt var det kul med bra uppslutning och nu har kyrkolistan till Holmsunds församling kommit en bra bit på vägen med nya intresserade att sitta i kyrkofullmäktige för att se till Holmsunds Församling fortsätter vara en folkkyrka öppet för alla. Inte minst som ett starkt stöd till de lokala föreningarna. Aktiviteten i Holmsunds kyrka är nämligen konstant och har blivit det naturliga sociala centret för många av bygden lokala aktörer. Det ska de ha all heder för. Holmsunds Församling har år efter år agerat föredömligt när det gäller allt från sociala frågor till aktiviteter. Självklart, och symptomatisk till detta, är det också glädjande att just Holmsunds församling är den rödaste i kommunen och uppenbart lockar en hel del folk som ser klara sammanband mellan en solidarisk ideologi och en solidarisk tro.

Nästa möte är 10/10 och de kommer vi behandla byggnadsfrågor. Vi måste sätta oss ned och på allvar diskutera Holmsunds framtid och vår relation till Umeå, vilka möjligheter det skapar. Till mötet har vi därför bjudit in Mikael Berglund, ordförande i byggnadsnämnden. Då kommer vi också ta beslut om nämnda kyrkolista. Se affisch nedan och dyk gärna upp och ställ frågor eller kom med idéer eller förslag på hur vi kan utveckla Holmsunds Socialdemokratiska Förening! Inga frågor är för dumma och ramlar det in någon fråga under någon nämnd som inte är representerat på mötet så kommer vi föra frågan vidare! Vi börjar 18.30, kaffe finns!

Välkomna!

14440762_10154472948064774_2589099875754344871_n

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.