God fortsättning!

15823039_10154788624819774_468358286818676427_n

God fortsättning alla läsare!

Jag ägnar min lediga vecka åt att studera S-föreningens och arbetarrörelsens historia i Holmsund. Det är en akademi att gå igenom (läs gärna litteraturlista nedanför) och har varit ett projekt jag ägnat 3-4 år till, av och an. Med start någonstans vid 2008 och återkommande vid ledigheter.

Vad man dock kan konstatera är följande: Holmsunds arbetarkommun har förutom att vara en central aktör i samhället sedan partiets skapelse också skapat bland annat Umeå, Sävar och Obbola arbetarkommun efter kongressbeslut 1919. Man kan också slå fast att första strejken genomfördes här, samt etableringen av de första fackföreningarna. VId kommunsammanslagningen 1974 innebar denna livaktiga verksamhet att det kunde bildas en Socialdemokratisk majoritet i Umeå Kommun. Vid det laget hade också Holmsunds Fackliga Centralorganisation gått in i det som idag är LO Facken Umeå (1967).  Konkret kan man tala om att Holmsund-Obbola är socialdemokratins födelseplats i södra västerbotten tillsammans med syskonet i Hörnefors.

Allt detta är såklart kurios historia för den insatte men för den vanlige medborgaren så kan man peka på t.e.x. brobygget, olasjöhallen, nätet, Trappan, de ständiga skolbyggandet, bussarna, för att inte tala om konsum och redan 1918 hittar jag de första massmötena om att införa personal och godstrafik till Holmsund via tåg. Det skulle bli så också även om personaltrafiken togs bort på 50-talet, och fortfarande idag lyfts fram i debatterna. Som senaste kommunfullmäktige. Vidare kan man hitta en enträget arbete mot kortspelandet, superiet och som motvikt, ett hårt bildningsarbete med hundratals föreläsningar under åren som gått, av både allmänbildade men även politisk karaktär.

Man kan också konstatera ett ypperligt sympatisk drag från arbetarrörelsen och samhället i stort under andra världskriget, förutom ett stort stöd till finska flyktingar och ”kvarkentrafiken” till stöd för Finland rådde det bojkott mot ryska varor (som LO drev igenom) men även för Tysk film i Holmsund. Samtidigt hölls hedersamma insamlingar för Norgehjälpen och till stöd för, av tyskland mördade, fackföreningsmän i Norge. Under 30-talet förekommer även många insamlingar till stöd för spaniens folk som sedemera skulle lida under Francoregimen.

Men nu snurrar jag iväg mig, Historia är ju en käpphäst.

Ovanför ser ni en text från Holmsunds-S lokaltidning om Kommundelsnämndernas införande 1982 som ersatte Kommundelsrådet, som i sin tur ersatte Holmsunds Kommun. Jag tycker det är en fin text som pekar på hur en s-förening skall agera och verka. Det är inget glamoröst arbete att vara en djupt förankrad lokalpolitiker, inte höga arvoden eller så, men jag anser att det är ju ”mötas på konsum” kvaliteten som har varit avgörande för socialdemokratins framgångar och förtroende. Det är därför denna devis åtminstone jag fortsätter arbeta. Sen att folk ena sekunden vill ha sandat, och andra klagar på förstört sparkföre, det får man ta. Det lokala är viktigt. Förtroende är avgörande. Det som framkommer av åratal av studier pekar just på detta, att det är från arbetsplatser, föreningar och kvarter socialdemokratins förespråkare främst vunnit förtroendet igenom.

Nu går vi in i ett nytt verksamhetsår och det mindre än två år kvar till val. Jag kommer arbeta för att arrangera fler öppna möten om aktuella lokala frågor i samhället, bland annat har jag i det här ärendet påbörjat en dialog med en byggherre som vill bygga 100 hyresrätter, samt pratat med personalen inom hemtjänsten som nu är i någon form av förhandlingar mot motparten. Vi kan också notera att kommunen nyligen släppt ut sin landsbygdsvision för dialog. Holmsund ingår ej, varken i stadsplan eller denna, men det är en tacksam utveckling att en sådan utredning görs. Det pekar på att en översiktsplan för Holmsund måste, eller kommer, skapas och desto fler vi är som påverkar desto bättre. Slutligen vill jag meddela att jag sällan håller med en kristdemokrat men i frågan om deltidsbrandmännens anställningsvillkor, löner och stora insats för Holmsund som samhälle är jag, helt, enig. Människor som gör så mycket för vårat samhälle behöver bättre lön och rättigheter! Som facklig får jag hoppas på att brandmännen organiserar sig och de kraftfullaste ryter ifrån, både kring sitt avtal och mot sin motpart.

 15622664_10154751506814774_225410705533171166_n
Intervuad har man också hunnit bli

Detta år firar även Holmsunds Socialdemokrati 100 år det firar vi av mer pompa och ståt den första maj och jag vet att det är studiecirklar på gång genom ABF kring b.l.a. Obbolas historia (ni kan kontakta Obbola S om ni vill delta) samt att hembygdsföreningen i Obbola också siktar på en text om den fackliga historiken kring Pappersavdelning 29. Appropå historia och Obbola Hembygdsförening går det nu också bra att köpa en Holmsundsbricka.
I sammanhanget bör man såklart inte heller glömma att Holmsunds kulturförening har fortsatt hög aktivitet och vi får hoppas på fler aktiviteter som guidade turer på västerbacken vid sågverksmuseumet. Vi får även hoppas kyrkan gör en av sina populära promenader på kyrkogården också.

IMG_5135

En sådan har ju såklart varje hederlig skärgårdsbo!
Så till litteraturen. Med tanke på 100 års jubliumet vill jag göra er uppmärksamma på den, akademi, av historiska texter som finns skrivet om arbetarrörelsen i Obbola och Holmsund. Den är så bred så att forskare och andra som gett sig på det hela fått finna sig i att avgränsa sig till organisationer eller geografiska gränsgradningar. Är det en av dessa böcker jag tycker man ska börja med så är det ”Märkpojkarna som tog makten” av Karin Nordborg. Den bör återfinnas på sågverksmuseumet. Där får vi följa samhällets faktiska födelse till 70-talets höjdpunkter.

”Den skötsamme arbetaren” av Ronny Ambjörnsson håller jag också högt för en sociologisk analys över en rörelse som inte bara var politiskt, utan hade djupa band till lokalsamhället, föreningarna, den vanliga medborgaren och inte minst präglades av en djup demokratisk anda. Något som avspeglades sig, humoristiskt nog, också när Holmsunds byggnadsnämnd skulle integreras i Umeås på 70-talet. Några beslut från Umeå över Holmsunds byggande. Det gick inte för sig. Den episoden finns i ”Umeå upp och ned” som förövrigt är en humoristisk historia om stadens förra stadsomvandling. Rekommederas.

Nåväl. Här kommer litteraturlista (som säkerligen inte är fullständig). Samt länk till en film som digitaliserats.

Litteraturtips på vägen är bland annat:
Jubileumstexterna som SPIAF avd 29 gett ut
Från intet till välfärd
Märkpojkarna som tog makten
Askungen i Holmsund
Holmsunds Köping
Den kämpande ungdomsrörelsen
Det Gamla Holmsund
David Johansson 100 år
Den skötsamme arbetaren
Kul Turer i Rörelsen
En studie i Välfärd, Holmsund och Robertsfors
Obbola ABFs verksamhet

Allt det här finns på biblioteket samt en hel del annat under ”lokala” avdelningen b.l.a. hittar ni bilder på Rudolf Forsén som varit central både i Holmsunds och Obbolas partipolitiska utveckling (han bildade Obbola Arbetarkommun, Holmsunds FCO m.m. bror till Sten Forsén vars diktbok ”Med lyra och lans” rekommenderas).

Självfallet är Folkrörelsearkivet en källa för mycket information och de rörelser man kan börja kolla in är isåfall:

Fackliga:
Holmsunds FCO
Avdelning 29 av SPIAF
Avdelning 80, 190, 187 av Svenska transportarbetarförbundet
Avdelning 84, 187 av Svenska Träindustriarbetarförbundet
Avdelning 208 av Svenska Träarbetarförbundet
Avdelning 499 av Grof- Och Fabriksarbetarförbundet

Avdelning 154 av Svenska Handelsarbetarförbundet
Avdelning 202 av Svenska Hamnarbetarförbundet

Politiska:

Skärgårdens Socialdemokratiska Förening
även reg. som Holmsunds Socialdemokratiska Förening
Holmsunds Socialdemokratiska Kvinnoklubb
Obbolas Socialdemokratiska kvinnoklubb
Obbolas Socialdemokratiska Förening (Fråga Lena Karlsson Engman)
Obbola ABF
Obbola SDUK
Holmsunds SDUK
Obbola Arbetarkommun

Holmsunds Arbetarkommun

Här är en länk till en film:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.