Skärgårdsstaden är välkommen

 1120170413105034003-vkwp-694

Så vaknade man till sist den där dagen när Danielsson lanserade idén för sågverkets före detta lastageplats och timmerlager*. Och det var bättre nyheter än förmodat. 3 000 nya lägenheter, mixat mellan hyres- och bostadsrätter. Det skapar en hel framtidsförutsättning för Holmsund om detta lyckas ros i hamn, med 7-8 000 invånare bara i Skärgårdsstaden.

Det tillsammans med övriga byggnadsprojekt kommer med kraft visa att Holmsund inte är någon ”spökstad” eller ”förort” till Umeå – i realiteten kommer detta göra Holmsund/Obbola till Västerbottens tredje största tätort med över 10 000 invånare – i synnerhet om vi också räknar till Obbolas tillväxt som beräknas den också stiga med ca 3 000 invånare under denna period och övriga byggnadsprojekt i Holmsund. Det här projeket kommer också öka incitimanten för övriga aktörer att färdigställa projekten b.l.a vid konsum, vid gamla kommunallagret och uppe på västerbacken.

Det här garanterar orternas framtid och i det möjligheterna till de olika projekt vi som medborgare vill driva igenom: cykelbanor, kollektivtrafiklösningar, service, affärer, vem vet kanske den där lokaldemokratin vi nu tappat. Därför ska vi stödja vår, hållbara, tillväxt. Det här kommer självklart också boosta handeln och lokala servicen och kan mycket väl t.e.x. öka belastingen på Västerbackens hotell avsevärt likväl som se vår gamla centrumgata återfå en hel del verksamheter.

Allt det här kommer självklart sätta krav på Umeå Kommun att öka investeringarna. Person- och godstrafiken beräknas med tidigare nämnda handels och hamnprojekt öka, ytterligare (minst) 7 000 personer kommer också de öka belastningen avsevärt.Det kommer behövas sättas in busshållplats vid Armstrong b.l.a. Och betydligt fler turer med samma paritet som i stan.

Därför får vi hoppas att projektet får det bärighet och stöd det behöver för att ros i hamn. För mig känns det absolut viktigt att området får en mixad karaktär och det känns också betryggande med närheten till bron och övriga miljön för att det här inte ska bli ett ”solsidan”. Något som Danielsson också glädjande verkar ha som ambition. Det behövs fler bostäder för vanligt folk och Skärgårdsstaden verkar i detta skede av processen verkligen kunna bli ett sådant område med även delar avsatta för service, skola och affärsverksamhet.

Det här blir spännande!

* Korrektur till VK, detta är inte Djupvikshamnen, den ligger på andra sidan bron nedanför Herrgårdsgatan. Där bör man kulturellt förstärka karaktären något i synnerhet med 7 000 nya grannar. Historiskt är det här Holmsundshamnen, sundet i själv heter just Holmsund

 

En kommentar

  1. Pingback: Byggandet i Holmsund håller på att lossna | Holmsundarn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.