Ett historiskt beslut för Holmsund

Jag är nyss hemkommen från Arbetarkommunen där vi behandlat byggandet i Holmsund och imorgon ska jag tidigt iväg tlll SEKOs kongress som är i dagarna. Ändå känner jag att jag behöver skriva dagens sista och absolut, största, lokalpolitiska nyhet.

Det blir äntligen en lösning på järnvägsövergången. Och desto mer än så. Men först den.

De ansträngningar S-föreningen lagt ned i snart 40 år har till sist gett resultat och vi står inte ensamma i detta heller, partistyrelsen likväl som det lokalsamhälle vi vänt oss till efter de senaste tillbuden som en banarbetare, Roger, gjorde oss medvetna om har stått enade för att få detta till stånd. Tack Roger. Det finns många människor där ute som kämpat i åratal för detta. Därför vill jag förutom att tacka tidigare S-styrelser i Holmsund och partiets ansträngningar fortsätta med att ge ett säskilt tack till dessa föreningar och organisationer som bistod i opinionen från gräsrotsnivå nu senast:

Obbola S-Förening
Pappers S-Förening
Pappers Avdelning 29
PRO Holmsund
PRO Obbola

SEKO Green Cargo
IFK Holmsund
Sandviks IK
Föreningen Öppna Holmsund-Obbola
Coop Konsum Holmsund
Kvarkenrådet
KulturKlubben

Och självklart andra som varit med under åren som gått i olika konstellationer kring studiecirklar, föreningar och opinionsbildare.

Eran insats i detta skall på inget sätt förringas. Tillsammans har vi visat att vi kan göra skillnad när ett helt samhälle går samman och är tydliga i sina krav, och envisa, fruktansvärt envisa. Att vi dessutom haft brett i vår organisering, från fackförbund till lokala företag och idrottsföreningar, är ett tydlig hänvisning på en strategi som fungerar. Från och med idag så skall folk veta om att Holmsund kämpar och lever för sin framtid.

Sedan vill jag rikta ett tack till de som jag suttit och skrivit långa mail till, bland annat INAB och Kvarken Ports. Slutligen så vill jag tacka Trafikverket. Det ni har gjort nu är historiskt för vårt samhälles visioner om framtiden.

För det är detta som sker nu. Nu tar visionen för ett framtida Holmsund form. Flytten av bangården till Hillskär innebär inte bara att vi äntligen får en lösning och binder ihop Holmsunds centrum på ett säkert sätt för samhället och de som arbetar där. Det innebär också att mark frigörs i centrala Holmsund som det skall byggas nya bostäder på. Holmsund kommer få ett levande aktivt centrum igen. I slutändan kan denna centrumförvandling dessutom leda till tågburen persontrafik till och från Holmsund igen i ett framtidsscenario. En ökad tillväxt öppnar också upp diskussionerna om andra kommunala investeringar kring kollektivtrafik, cykelbana m.m. som medborgare länge lyft lokalt.

S-föreningens två målsättningar som vi lagt upp för 2018
1) Bygga bostäder
2) Påbörja centrumomvandling är således nu i röret och en realitet.

Första spadtaget på Hillskär tas nu hösten 2017.
I början av 2018 påbörjar vi flytten av bangården.
I slutet av 2017 tas även detaljplanen till det nya trygghetsboendet

2019-2020 kommer således Holmsunds centrum äntligen revitaliseras. Om vi nu lägger till planerna för övriga byggnationer som Leif Danielsson och andra vill genomföra så börjar det ta form. Holmsund går in i 2000-talet. Otaliga studiecirklar, debattartiklar, telefonsamtal, möten, mail, namnlistor står som bevis på at vi som samhälle vägrade ge upp. S-föreningens verksamhet har stått i centrum för detta.

De första spadtagen tas nu för det framtida Holmsund.
Det är ingen vision längre, det är en realitet.

Därför har vi bjudit in Hans Lindberg till ett öppet möte den 15/5,

18.30, på Holmsunds Kyrka

Temat är enkelt: Det nya Holmsund

Där kommer ni få ta del av bilder, diskussioner, idéer och information om allt detta
och även information om Skärgårdsstaden som Lindberg har god insyn i

Alla är välkomna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.