Första Maj-talet 2017

100 år och mot en ny pionjärstid

Holmsund har nu under hundra år varit regionens socialdemokratiska kärna. Det var här som de första strejkerna och fackföreningarna skapades. I djupvik hölls de första apellerna. I en sprudlande nykterhetsrörelse så växte en rörelse fram som genom hårt arbete och hård bildning var central för arbetarrörelsen här ute tills läget bedömdes mogen för parlamentarisk politik. 1908 är den första stora massdemonstrationen förevigad på en bild, nästan 10 år före våra s föreningar bildades 1917 ute på holmen och också tog makten 1924 i valen. Det är en makt vi behållit.
Men vår historia är inte bara den om våra s-föreningar. Det är också en historia om starka karaktärer. De första åren bör man verkligen nämna Sten och Rudolf Forsén, poeten och politikern. Deras gravstenar fick igår en ros i deras minne.

 

Men det är långt ifrån alla som varit aktiva här i Holmsund och byggt vårt samhälle genom föreningsarbete och politiken. På vår 100 års affisch kommer ni se flera av dem, så många, så man inte kan gå in i detalj om dem allihopa.

För det var i vardagen Socialdemokratin vann sitt förtroende här ute. Och då måste man nämna David Johansson. Från sin egen villa hade David börjat med fattigvården på 30-talet och förkroppsligade med sitt slit i fackföreningen, nykterhetsrörelsen och politiken den anda som byggde upp detta samhälle. David hann bli över 100 år gammal och gick ur tiden 2001. Han hade varit med då och drivit Holmsund från en smutsig hamn och industriort där folk bodde trångt och i misär till ett då modernt holmsund. Som hade äldrevård, apotek, konsum, kiosker, biografer, handel. Där människor slapp vara arbetslösa och de som ramlade igenom systemet fick hjälp. Som hade gått från diktatur till demokrati.

Det var inte han som genomfört detta, genom att på något magiskt sätt trolla med sina knän, han och hans kamrater hade lyssnat och förvaltat Holmsundsbornas problem och vunnit deras förtroende. Det var på våra gator och torg de fann inspiration att fortsätta. Han och ett tjugotal andra som ägnade hela sina liv åt vårt samhälle. Detta är det arv vi bär. Det pekar också på kraften när politiker inte bara sitter i styrelserum, utan lever och bor i sina samhällen. Det pekar också på vikten av att vi bildar oss, för när 20 personer i Holmsund organiserar sig på riktigt, då händer det saker. Allt mer imponerande är såklart, att de här oftast jobbade 12 timmar före de tog tag i politiken.

Denna era banade fram en nybyggaranda som beskrivs ypperligt i boken ”Märkpojkarna som tog makten”. Jag rekommenderar er alla att läsa den för att förstå hur Socialdemokratin här ute blev folkets parti.
Flera av de organisationers fanor som varit och är verksamma här ute ser ni idag här på torget.

Men vi har också utstått utmaningar. Omvärlden påverkar.

Genom gemensamma krafter i samhället var Holmsund centrum för solidariteten med de drabbade i Finland under andra världskriget och förutom att vi tog emot mängder med flyktingar, krigsbarn, så avlöpte från våra stränder mängder med material till finska civila. Finlands sak var vår. Hela samhället mobiliserade sig för att hjälpa flyktingarna. Det är en stolt tradition vi sett återupprepats de senaste åren. I dag kan vi se minnesplakaten på färjeterminalen om man tittar riktigt noga.

De föregående 100 åren i Holmsund har varit männens värld. Det är ingen underdrift att påstå att fram till 60 och 70-talet var Holmsund ett djupt patriarkalt samhälle. Men redan på 1910-talet påbörjade Socialdemokratiska kvinnorna här en resa som till sist även skulle förändra detta.

Detta Holmsund, uppbyggt av flit, envishet och en stadig socialdemokrati, blev det Holmsund vi idag känner. Ett Holmsund mitt i världen. Påverkad av globala marknaden. Och som på ett helt annat sätt än någonsin tidigare beroende av Umeå. Det här är första gången genom historien vi varit så mycket ”umebor” som nu. Och med det har politiken förändrats. Föreningslivet har förändrats.

Vi har utmaningar fortfarande idag. Världen står inte still.

Den unga generation som växer upp idag växer inte upp i samma trygga välfärd och eviga tillväxt som tidigare generationer. Den ser utmaningar framför sig. Det är otrygga anställningar, bostadsbrist, ekologisk hållbarhet. Ja, vissa av slagorden tenderar att likna samma som fördes fram på dessa gator för 100 år sedan.

Det är i sig inte konstigt, då LO nyligen kommit fram till i sin lönerapport att klassamhället idag är lika stort som 1932 sett till inkomster. Då får vi ha i åtanke att när jag föddes, 1982, var vi världens mest jämlika land. I dag så ökar skillnaderna i Sverige mest i hela världen. I Holmsund har klasskillnaderna också ökat enormt från 1991 när SCB undersökte saken 2013. Vi talar om ett samhälle som håller på att komma tillbaka. Då måste också vår kämparanda göra detta.

För en vettig fritid! För fasta jobb! För vård, skola, omsorg!  För arbete och studier! För bostäder, infrastruktur och investeringar!

Det är slagord som lika gärna kunnat sagts av de som bildade Holmsunds och Obbolas Socialdemokratiska Föreningar 1917.

Så kamrater. Det här är ingen dag som handlar om historia. Det är en dag som handlar om framtiden.  Låt oss välkomna den med samma flit, vishet och övertygelse som våra förebilder.

Andan har aldrig försvunnit ur vår S-förening.

Ser vi bara till vad vi gjort det senaste året måste jag nämna möten om trygghet, bestrida att flytta hållplatsen på vasaplan, många möten om byggande och kämpat för en bättre utemiljö.

Men framförallt har vi hållit motivationen igång för två saker. Att få till stånd byggandet av bostäder och ett nytt centrum. Det innefattar den långa kampen för en planskild järnvägsövergång. Det har varit nyckeln för ett framtida centrum och till sist bygga ihop vårt samhälle.  När det gäller byggandet kan vi glädjande konstatera att Socialdemokraterna sedan hösten 2016 börjat stimulera byggandet på riktigt. Byggare får helt enkelt bidrag att bygga hyresrätter nu.

Det tog 40 år det här med järnvägsövergången. Men efter de senaste tillbuden organiserade vi tillsammans med lokalsamhället ett stort tryck på Trafikverket. Det lyckades. Detta beslut innebär att hjulen äntligen börjat rulla. För det står vi evigt tacksamma till alla föreningar, organisationer och nätverk som vi varit i kontakt med. Tack. Inte minst så tog vi en banarbetares ord på allvar och agerade därefter. Tack Roger. Det är precis såhär en S-förening ska fungera! Vi ska förvalta människors oro och åsikter!

Nu står Holmsund inför den största förändringen sedan industraliseringen.

Och framför oss ser vi kommunala investeringar och verkställandet av flera projekt ni medborgare pratat länge om. I detta ligger löftet för ett framtida, levande, Holmsund. Ett Holmsund som är värt våra minnen över hur det var och våra visioner om hur vill ha det.

Vår slogan har varit enkel ”Holmsund ska tjäna på att Umeå växer”. Det är en position vi aldrig kommer överge. Som Holmsundssossarna, aldrig övergivit.

Vi kommer alltid värna inflytande och demokrati i vår kommundel. Vår närhet till föreningar och medborgare. Det är vår styrka. Det är vårt hjärta.

Och häromdagen bara så mötte vi en asylsökande. Allt han ville var att få ett jobb. Det är inget konstigt, bland de utrikesfödda är arbetslösheten 15%, bland de som ses som svenska närmar vi oss full sysselsättning. Det här är fundamentalt fel och kommer leda till många, många, negativa konsekvenser.. Inom LO  har man tagit detta på yttersta allvar. Vi kan inte acceptera att folk som flytt hit ska få gå långtidsarbetslösa, aldrig någonsin. Precis därför så förhandlar nu Svenskt Näringsliv och LO om en ny modell som, äntligen, kan lösa detta. Så vänta bara. Även där kommer det bli resultat. Men några låglönejobb, det kommer vi aldrig acceptera. Däremot kan vi nog tänka oss att underlätta för nya medborgare att få arbete.

Innan jag avslutar tänkte jag ta upp några av det som s-kongressen nu beslutat. Ta detta som ett tydligt budskap att välfärden håller på att återerövras

Vi ska öka investeringarna i infrastrukturen
Vi ska stoppa hyvlingen
VI kommer kraftfullt förstärka och underhålla järnvägen
Vi ska arbeta mot vinster i välfärden
Vi ska avskaffa allmän visstid
Och slutligen. Som vi sett nu när vi äntligen rivit Lex Laval.
Svenska kollektivavtal ska gälla i sverige.

Allt det här är möjligt i takt med att vi kan få mer röster.


Låt oss nu fira vårt 100 års jubileum med insikten att vi är väl värda att också själva kalla oss pionjärer.

Var med att bygga ett tryggt, öppet och levande Holmsund. För att vi ska lyckas behöver vi fler medlemmar så vi kan påverka Arbetarkommunen och fler medlemmar för att stärka partiet. Ni är hjärtligt välkomna.

Men redan imorgon så börjar vi jobba igen Snart är det kyrkoval. Sverigedemokraerna ställer upp här i församlingen. Nu mobiliserar vi. Vår folkkyrka ska vara öppen för alla oavsett inkomster och bakgrund. Tack!

En kommentar

  1. Pingback: Första Maj Holmsund 2017 – Kort genomgång | Holmsundarn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.