När kommer de historiska gatorna till Holmsund?

Det är intressant och kul att se att Ola Ullsten, den gamle liberalen, nu ska få en egen gata efter sig på i Umeå. Jag ställer mig helt klart för en sådan utveckling – att nya gator knyts samman till historiska personer från området.

Det sagt, så har Holmsundare i generationer försökt få till en gata efter David Johansson. Den över 100 årige socialdemokraten som hängav hela sitt liv åt politiken och Holmsund som samhälle, och som idag hedras bland annat på Västerbottens Sågverksmuseum med en tavla – och som också gett ut en 100 års skrift till hans 100:e födelsedag där han berättar om hur Holmsund utvecklats. Inte minst inom det socialpolitiska området står han som förebild för många, och genom intervjuer i bland annat boken ”Den skötsamme arbetaren” blivit förevigad som symbol för byggarna av folkhemmet och välfärdsamhället.

Vidare har vi ju även många andra lokala historiska, politiska, fackliga och sociala karaktärer som bör tas i beaktande vid nya gator i Holmsund. Inte minst Fredrik Burgman att anmärka, vars ljugarbänk nu är borta efter mögelskador. Eller för den delen Axel Anberg, som skapade de första fackföreningarna I Holmsund. Det finns ett 40-tal värdiga karaktärer, intervjuade på djupet inom olika akademiska avhandlingar, från Holmsund – som gjort enastående insatser för samhällets utbyggnad. De borde hedras framledes.

Så gärna en Ola Ullsten. Men också en David Johansson. Vi kommer fortsätta behandla frågan och så sent som förra året överlämnade vi en skrivelse till Byggnadsnämnden i ämnet.

En kommentar

  1. Kurt Ove Johansson

    David Johansson är väl värd att få en gata uppkallad efter sig
    Så också andra kända holmsundare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.