Stora EU, och lilla Holmsund

Idag begav sig sossarna ut för att knacka dörr i Holmsund. Det blev en hel del samtal om kommande EU valet den 26:e maj. Vi kom väl upp i 85 samtal eller något sånt.

Detta är ju en stor och komplex fråga som tar mycket tid att diskutera omkring. Så därför tänkte jag presentera några punkter som förklarar läget lite, och några få ur Holmsundsperspektiv. Till viss del för att folk delvis saknar intresse, kunskap eller fattar vad valet handlar om. Till viss del också för att folk ska förstå att även vårt lilla samhälle kommer vi inte undan byråkraterna.

Först tre inledande punkter.

Spelreglerna 

1) Lagarna
60% av Sveriges lagar bestäms från EU. Japp, du läste rätt. EU har större juridisk makt än vårt nationella parlament och, oavsett, vad våra inhemska partier tycker och tänker om saker I princip allt du kan ha åsikter om regleras i lag. Därför är det viktigt att du röstar på ett parti som har en tydlig idé om lagar de vill införa eller förändra.

2) Makten
De kandidater som skickas till Bryssel har betydligt större makt än i Sverige. Varje parlamentsledamot får sitta beredningsgrupper för just de lagar jag pratar om i föregående punkt. Det är betydligt mer makt per ledamot än i Sverige. Det spelar alltså inte bara roll att du röstar på rätt parti, inom det partiet finns det också kandidater som har olika åsikter och fokusområden.

3) Du kanske inte vill vara med i EU, men EU är med dig
I realiteten är det alltså så att oavsett vilken åsikt du har om EU och om EU valet, du kanske vill lämna EU eller älskar det, så spelar din personliga åsikt om detta i princip ingen roll. EU bestämmer över dig i dagsläget och de lagar du ska följa och hur ditt omgivande samhälle utvecklas. Valet handlar alltså inte om vi ska lämna EU eller inte, eller vilken åsikt vi har om EU, utan om på vilket sätt EU kan komma att påverka dig de kommande åren.

Sedan några tankar kring Holmsund
1) Osund konkurrens.
Ett av de största problemen med EU idag känner vi alla till. Folk kommer hit och jobbar för lägre löner under slavliknande förutsättningar och detta leder till lönedumpning för arbetstagare och osund konkurrens för företagandet. Svenska branscher som transportbranschen hotas i sin själva livsnerv av hur EU är idag. Byggbranschen, där allt fler dör i arbetsmiljöolyckor, har otaliga exempel på hafsjobb, låga löner, dålig arbetsmiljö och fuskande företag. EU idag är en lekstuga för många oseriösa företag. Regler saknas. Och det säger sig självt att för att en marknad ska fungera bra skall det vara samma avtal och lagar för alla inblandande, svenska kollektivavtal ska fan gälla i Sverige.

Detta är något jag återkommande diskuterar här i samhället med folk från berörda branscher. Som kör lastbil, jobbar på byggen, oroar sig för hur just deras bransch ska utvecklas med mera. I Sverige funkar saker relativt bra för att alla spelar efter samma regler. Detta måste också gälla i EU.

Och helt ärligt skiter jag i vad ni tycker om sossar överlag eller om ni är Sverigedemokrater eller vad det nu kan vara. Vill ni få bukt på detta problem måste ni rösta på en kandidat som tar hand om det här problemet och jobbar med dessa frågor, direkt i kontakt med facket och företagen. Här går min röst till Johan Danielsson (officiell valfilm)

(jag ska väl vara ärlig, jag kommer rösta på Johan Danielsson – av många anledningar – men inte minst för att han också tagit sig tid och förklara allt arbeta de lägger ned i EU (bland annat riva upp lex laval) för att hyfsa till precis såna här frågor, inte minst bland cabbotagereglerna. Dessutom så kan han svära som folk. En bra film finns här)


2) Holmsund är en handelsnod – och EU sitter på plånboken

Holmsund är och kommer förbli en hamnort som är ett av många nav i en handelsled som går i väst-östlig riktning. Det är därför vi bygger ut hamnen. Det är därför företag och industrier vill etablera sig i Umeå Kommun. Det är därför massa finnar sitter på Kajutan och käkar lunch och skapar lokala jobb.

Det är vitalt att de som ni funderar rösta på i EU valet därför ställer sig bakom satsningar på järnväg, infrastruktur, kommunikation och näringsliv i Norrland och i synnerhet i Holmsunds närområde. Vill vi ha en tydlig plats som samhälle för att kunna ställa krav, utvecklas och inte bara bli en sovstad till Umeå måste vi ha folk på plats där nere i Bryssel som begriper att satsa på Norrland och ser värdet i att underlätta kommunikationer och transporter. EU står inte bakom lite av investeringarna (bland annat färjan) som helt enkelt utvecklar vårt närområde. Om detta väger in tungt för dig så är Erik Bergqvist ett rimligt val. Han är också den enda norrlandskandidaten på seriös plats bland partierna.

 

3) Miljön – ge fan i våra fyrhjulingar, beskatta de skyldiga
Vi vet alla att Holmsund kommer utvecklas. Det kommer bo fler här. Trafiken kommer att öka. Vi kommer behöva satsningar på tåg när detta sker (se punkt 2 förövrigt) och vi kommer behöva möta en framtid där det kommer krävas miljöanpassningar både för oss bilister och hur vi ska klara av buller, avgaser och annat som lokalsamhälle. Samtidigt är det viktigt att vi här i norr inte tvingas söderut genom orättvisa bilskatter, centralisering till storstäderna och konstiga beslut som slår mot den vanliga människan, men missar de stora bovarna i sammanhanget. Vi vill värna miljön, och ta vårt ansvar, utan att ha en moralpredikan eller någon med pekpinne som står och skäller på oss för att vi behöver bilen eller kör skoter. Miljöanpassningen ska ske progressivt, men folkligt. Inte genom som t.ex. Macrons vansinneshöjningar i Frankrike.  EU har enorm makt när det gäller miljöfrågorna. Se därför till att du röstar på ett parti och kandidat som förstår att framtidens miljösatsningar inte ska vara något som bara höginkomsttagare har råd med (”äh det är väl bara att köpa en tesla!”) utan på några som begriper att om det här ska vara görligt, så är det snarare subventioner, investeringar och omfördelningar som behövs. Sossarna helt enkelt. Jytte har jag hört bra ifrån sig i frågan.

Ja det var väl allt. Mina 50 öre går till Danielsson. Mest för att om vi ska komma någonstans med vettigt näringsliv lokalt eller bra miljölagar så måste vi först och främst sätta ned foten, ta tillbaka kontrollen över hur EUs marknad funkar idag. För det är långt ifrån vad vi har här hemma idag. Och vill vi behålla en normal arbetsmarknad, då måste vi slåss för den också.

Inga rumänska byggföretag kommer precis ta nåd på svenska företag som tar sitt ansvar och är schyssta.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.