En busshållplats på holmen är en vettig idé

D7542FEA-3FC6-4186-8E11-7A988EB1DDB9

De senaste månaderna har en fråga börjat diskuteras mer och mer. Det var i ett samtal med Margareta Rönngren som jag först fick information om ärendet och jag har sedan dess också kommit i kontakt med boende i frågan och andra instanser som kan vara av intresse.

Det handlar kortfattat om att de boende på Holmen (”Holma”) blivit fler och fler. I dagsläget går till och med skolskjutsar från Holmen. Samtidigt så finns det både utkiksplats och en Kolerakyrkogård som är av allmänt intresse för kommunens medborgare att besöka. Ändå finns det idag ingen busshållplats på ön. Trots att det dessutom finns både med gott om plats för att kunna ordna detta – och att länstrafiken redan idag passerar med åtminstone två turer vilket skulle skapa regelbunden trafik.

Bristen på kollektivtrafik är självklart störande för de boende. Det är dessutom ur miljöaspekt ganska dumt. Vidare är det ekonomiskt korkat då skolskjutsar är dyrare än bussar. Slutligen så används inte Obbola och Holmsunds attraktionskraft korrekt. Holmen skulle mycket väl kunna bli en bra attraktion för småbarnsfamiljer som vill ta en liten promenad i ett skogsområde och med utblick över deltat och umeå ta en kopp chocklad. Det skulle vara en till nod i att utveckla Ume Älvdal.

För egen del rekommenderar jag starkt att se solnedgången från utkiksplatsen. Den observante har nog sett mig gå runt med hunden där lit en och då också.

Som jag förstår läget just nu så delas denna ambition av Margareta Rönngren. Det jag har fått till mig är att ansvaret nu ligger på Trafikverket att godkänna detta. Därför ber jag er ödmjukast att ge ert stöd om ni tycker denna idé är vettig genom att höra av er till dem och be dem rappa på samt tydligt ställa er bakom idén I de rör ni känner att ni kan påverka igenom – i allt från samtal med kommunen, partier, insändare eller dylikt. För all del, kontakta också Trafikverket. Många beslut som berör Holmsund ligger just nu där borta. Och varje höjd Holmsundsröst är ett lika gott argument som något annat i en förhandling för de politiker och tjänstemän som jobbar med olika frågor.

På bordet för egen del ligger just nu ett stöduttalande till de boende som förhandlar om frågan på S-föreningens dagordning som jag kommer be styrelsen anta nästa möte. Vi har också i sken av att frågan växer, aviserat om att ha ett möte om kollektivtrafiken efter semestern, ja och då är det ju en hel del andra frågor också som ni förstår, men här är en av dem.

Förövrigt kan jag tycka att monumentet som står på Holmen gott kan flyttas på om det nu krävs men det är så gott om plats där vid parkeringen på Holmen så jag tror inte det blir några problem att anlägga en busshållplats där. Det handlar bara om vilja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.