Bosse Ringholms paramilitära träningsläger

Igår diskuterades vinster i välfärden i Umeå Kommunfullmäktige. Eller ja, Moderaterna ville prata om extremism i förskolan, vilket såklart sitter naturligt ihop med ämnet som sådant. Att tro något annat vore bara dumt. Interpellationen som sådan kunnat komma från Vänsterpartiet lika gärna. Utifrån alla betraktare såg det alltså ut som ett eminent självmål, helt uppspelad och satt i krysset hos sin egen riksdagsgrupp från umeåmoderaternas sida. Det var fascinerande hur logiken hela tiden trasslade ihop sig för de borgerliga. Man kan ju inte prata om bristerna i friskolesystemet, utan att komma in på vinster i välfärden. Det hela skedde helt klart med vissa inslag av humor.

Bäst i det gebitet var Peter Vigren (S) som påminde åhörarna om hur SSU för några år sedan lanserade en friskola med Bosse Ringholm som rektor på ett av landets arbetarrörelsedrivna folkhögskolor.

Schemat skulle bara innehålla arbetarrörelsens historia, ekonomisk materialism och marxism.

Skolan fick avslag i första instans. Inte för innehållet. Utan för att det saknades idrott på schemat.

Följdaktigen la SSU in en timmas marschträning i veckan.

Vips. Så hade SSU skapat en friskola. Godkänd i alla instanser på kommunal nivå. Borgerligt stöd och allt.

Nog drog även Ågren på smilgroparna när Peter Vigren påminde honom om hur orimligt vinster i välfärden och friskolesystemet är med dylika manövrar. Själv hade jag svårt att hålla mig för skratt, och jag var inte ensam. En ypperligt smart aktion av SSU att anmärka.

Givetvis skall inte skolor drivas på det sättet. Skolor ska följa skolplanen och våra gemensamt fattade beslut och värderingar. Alla skolor.

För att vi ska kunna implementera dessa värderingar finns ingen annan lösning än hårdare reglering av friskolesystemet, och att religiösa friskolor förbjuds. Skolans resurser skall inte gå till annat än till barnen och skolverksamheten. Skolan ska inte vara en fri marknad. Det är faktiskt inte svårare än så.

Som bonus så slipper ju dessutom moderaterna marxistiska träningsläger ledda av Bosse Ringholm.

(Fotnot: Peter var inte helt hundra på om det var Bosse eller inte, nån toppsosse var det i alla fall. Skolinspektionen skall ha upplöst beslutet när hysset uppdagades)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.