Vs analys håller inte hela vägen när det gäller islamisterna

Under dagens kommunfullmäktige diskuterades kommunens arbete att motta och lagföra IS återvändare. Med stor majoritet antogs kommunstyrelsens förslag av en mer utvecklad  och lokal hållning än den rekommendation regeringen gett med sin ”stockholmsmodell”. Istället siktar nu kommunfullmäktige på en ”umeåmodell” som tar avstamp i andra kommuners erfarenheter och klokskaper i hur man skall agera.

Som en del av diskussionerna i ämnet stack dock V ut, inte bara genom en hård hållen jargong mot moderaternas ordförande, men också att konstant och ensidigt lyfta välfärden som botemedel mot rekrytering för IS.

Det är i sig sant, till en viss mån. I de första stegen i en radikalisering så spelar välfärd en mycket central roll att motverka extremistisk ideologi. Inte minst skolans insatser, vilket ställer stora krav på svensk skola att vara värderingsladdad, likriktad och proaktiva i denna fråga och anslutande frågor. Här bör man rikta hård kritik t.ex. mot den fria etableringsrätten och friskolesystemet. Välfärd är mycket effektiv medicin i de första en, två stegen mot att bli fulltjättrad terrorist.

Men denna hållning håller inte hela vägen, i processen att anta en militant konservativ hållning mot samhället – det som är IS ideologiska kärna – ingår med all tydlighet också ett uppror mot välfärd och modernitet. När processen således nått den ideologiska kokpunkten, och övergått t.ex. individens behov av social gemenskap och allmänt tyckande – eller att man sätts i kontakt med ideologiskt övertygande personer – så kommer välfärdsinsatser successivt avta i sin effektivitet och ersättas med ett fullkomligt förakt mot det moderna samhället, urbanitet, moderna ideologier, populärkultur, feminism, demokratiska normer och värderingar. Central i tesen för all radikal konservatism är att i princip allt efter franska revolutionen skall bekämpas. .

Likt alla radikala konservativa rörelser, som fascism och högerextremism och all religiös extremism, så är budskapet vid en brytpunkt helt enkelt att det moderna samhället skall anfallas och förstöras. I dess plats kommer en fiktiv berättelse och utopi träda in. Mot en övertygad idealist kommer ingen välfärd att hålla. Historien pekar istället på oundviklig konflikt mellan demokratiska krafter och de antidemokratiska krafterna. Om detta vittnar hela 1900-talet. V har därför en god ambition men ser inte hela spektrat. I kampen mot denna form av muslimsk högerextremism så, kommer, vi oundvikligen prata hårda tag. Förr eller senare. Alla erfarenheter mellan t.ex. demokrati och fascism talar sitt tydliga språk här.

Nu kommer Umeå antagligen inte få IS veteraner på våra trösklar, men det vilar helt på hur situationen i Kurdistan utvecklas. Turkiets medvetna sponsorskap av jihadgrupper samt ockupation av Rojava har lett till en återväxt av terrororganisationen. Samtidigt aviserar kurderna att de ej kan hålla IS fångarna kvar i läger hur länge som helst utan stöd. De har fullt upp med att försvara sin demokratiska administration mot NATOs näst största armé. En fullt rimlig hållning, det bör inte vara deras jobb att vakta andra länders terrorister. Turkiet aviserar samtidigt att de vill skicka tillbaka utländska IS krigare till sina hemländer i de områden de ockuperar.

Situationen kan därför förändras snabbt. Och därför är det bra att Umeå Kommun nu antagit bra riktlinjer i det hela, men man måste förstå krafterna man talar om. Demokratin kommer alltid ha sina fiender. Och när de skapas utifrån premissen att faktiskt vara emot välfärd, demokrati och progressivitet som sådan – så kommer oundvikligen en konflikt. Oavsett om all välfärd i hela landet var gratis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.