Finsk självständighet

stellansfinskafarfar
Idag firar Finland sin självständighetsdag. Just vi i Umeåområdet är väl några som av historiska anledningar haft mycket att göra med den finska historian och brödrafolkets väl och ve under århundraden. Många av oss har finsk påbrå eller andra kontakter över kvarken. Så tidigt som på första kartan över skandinavien, Carta Marina, av Olaus Magnus skildras trafiken mellan Västerbottens kustland och Österbotten.

För egen del spåras mina finska rötter till min Farmor som kom hit som krigsbarn  när Sovjetunionen invaderade. Hennes far å sin sida, min finska gammelfarfar, kan beskådas på tavlan. Jag vet inte överdrivet mycket om honom men han tjänstgjorde i krigen i samband med andra världskriget bakom fiendens linjer – som jag förstått det i de finska specialförbanden. Han berättade aldrig om sina upplevelser har jag fått det berättat. Att vi är släkt går dock ej att förneka med tanke på utseendet.

En liten minnesplatta finns att beskåda på färjeterminalen som hedrar barnens öde förövrigt och jag hoppas den får vara kvar i ombyggnationerna. Det rör sig om tusentals människor i närområdet som på olika sätt berördes av flyktingarna från Finland.

Jag kan dock inte ett ord finska. Jag tolkar det som ganska vanligt bland oss ättlingar.

Vidare var ju just Holmsund centralort för det viktiga solidaritetsarbetet för Finlands sak. Eric Björklunds bok ”Kvarkentrafiken” rekommenderas som skildring över det massiva solidaritetsarbetet som skedde med material och annat till vårt brödrafolk.  Vid turiststationen finns det idag en sten som vittnar om platsens betydelse. Genom Finlands hemska och tyvärr återkommande konflikter under tidiga 1900-talet så finns det alltid på något ställe en koppling till Obbola och Holmsund. Om det inte är flyktingar från inbördeskriget 1918 så är det allt från ryska flygplan till militärtransporter eller för den delen kommunistiska sabotageligor (Wollveberligan hade en cell i Obbola, som aldrig hann aktiveras) – allt med en koppling till konflikterna i Finland. Vår koppling till 1900-talets historia vilar mer mot Finland än mot Stockholm.

Våra öden sitter därför ihop och för egen del är jag glad att vi fortfarande idag har en granne med nationellt oberoende och demokrati. Och därför passar det sig med en hälsning över kvarken! Grattis på självständighetsdagen!

 

78256648_10157623457289774_1521841061981323264_o Många i den svenska arbetarrörelsen som var tydligt uttalande socialister engagerade sig i den svenska frivilligkåren för att slå tillbaka Stalins invasion.
Den mest kända soldaten torde vara Conny Andersson (som också slogs i Norge och Spanien) och bland de mest kända socialisterna i övrigt Fredrik Ström, Ture Nerman, Torsten Nilsson m.fl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.