Uppfostrings och korrigeringsresor är en motståndshandling mot vårt samhälle

Under dagens kommunfullmäktige diskuterades barn som tas utomlands, från skolan, för att genomgå uppfostrings- och korringeringsresor eller att för att giftas bort av sina föräldrar och/eller släktingar. Det förstnämnda är resor där föräldrar tar sina barn till sina hemländer för att barnen anses påverkats negativt av svenska samhällets sekularitet, normer och värdegrund som appliceras genom skollagen och skolplanen.

I grunden är det här en dragkamp mellan en konservativ del av världen och en progressiv del där de moderna ideologierna befinner sig; socialism, liberalism och ekonomiska högern. Dessa resor är ett vapen för konservativa anhängare att helt enkelt förhindra ”korruption” inom sina egna led då dagens samhälle anses hota patriarkala, religiösa och hierarkiska föreställningar dessa ideologier hotar genom sin koncensus om vetenskaplig grund och progressivitet – om än oeniga inom sig själva om dess utförande, men med idag en bred enighet kring frågor som t.ex. könens jämlikhet, likhet inför lagen, kyrkans seperation från staten med mera.

Striden om barnens sinnen är i sig inte ny inom politiken. Alla bör ha i åtanke att även de tre ovan nämnda ideologierna, inte minst kanske de mest absurda versionerna av socialismen, har ägnat sig åt att försöka nå ungdomen på icke-demokratiska och barnsrättsvidriga sätt. Alla känner nog också till hur extremhögern ägnat sig åt liknande metoder genom både slutna sällskap och öppna organisationer. Tendensen finns även kvar idag inom yttersta högern med en form av rörelse mot modernism, frågan är bara när de – också – kommer närma sig barnens sinnen där de idag redan har filterbubblor, egna nyheter och andra verktyg för kulturkamp. Där bör vi alla vara vaksamma, särskilt i debatten om ”rätten till hemskolning” som sker på högerkanten och inte minst hur vi tillsammans kan agera mot missbruket i friskolesystemet och hur detta system återkommande skapar möjligheter för barnskadlig verksamhet.

Ur en historisk synvinkel ter sig därför dessa resor inte är en fråga för den enskilda förälderns val – ett feltänk vi ofta har idag som gärna reducerar allt till individuella val – lika lite som de tusentals föräldrar som tidigare hellre sett sina barn i pionjärerna eller hitlerjugend. Handlingen skall tolkas som politisk. Som en motståndshandling mot vårt samhälles normer och slutligen lagar där man är beredd att ta beslut åt sina barn vilka idéer de ska präglas av – för att inte tala om valet av livspartners/kopplingsverksamhet när det gäller bortgiftandet av små barn.

Skälet till varför detta sker beror till syvende och sist på vårt samhälles misslyckande att helt enkelt vinna hegemonin över hela samhället när det gäller modernismens ideal. Den kampen fortsätter alltjämt. Dessa resor måste tolkas som en dragkamp mellan de som ställer sig bakom demokratiska ideal, och de som inte gör det. Därför är frågan också svår då det inte bar rör sig om ”upplysning”. Lika motiverade som de konservativa är för att slå vakt om sin unkna medeltidsvärld, lika motiverade är vi om demokratin och barnens rättigheter. Denna kamp kommer säkerligen pågå i 20-30 år till, tills integrationen ökat genom bland annat arbetsmarknadspolitik, civila samhället och utbildning genom just skolan.

Umeå kommunfullmäktige är glädjande nog helt överens om att dessa resor ej skall förekomma. I Umeå skall barn följa skollagen, skolplikten och skolplanen.

Dagens debatt handlade dock om hurvida Umeå kommun kan förhindra dessa resor och hur många barn idag som kan vara i fara för detta. Debatten kan i korthet sägas å ena sidan presentera en lång rad åtgärder som redan sker, inte minst genom skolpliktsövervakning, men också att samhället i stort – alltså på nationell nivå – har mer att göra  bland annat gällande hur man ska sortera ut ”vanliga” avvikelser från skolplikten (t.ex. en förälder bor utomlands ett år för att jobba) med dylika resor. Verktygen måste skärpas. Den politiska enigheten verkar dock helt överens om att fortsatt arbete gäller och att ytterligare verktyg måste tas fram för att täppa till de hål som finns idag. Således kan debatten sägas varit progressiv, nämndsordföringarna leverade å sin sida ett helt batteri åtgärder som redan görs, oppositionen ville se ännu mer skruvande för att komma åt brister som de första erkände var problem. Alla ville skruva mer för att helt förhindra dessa resor.  Det är ett gott betyg för kommunens värdegrund som helhet.

En kommentar

  1. Brorson

    Det är ju klart bättre om barnen rekryteras av kriminella gäng i Sverige och uppfostras till knarkhandlare och yrkesmördare. Eller uppfostras till terrorister av extrema islamister i Sverige. Då kan man lita på att de inympas med svenska värderingar, alltså sådana värderingar som är mer eller mindre accepterade i Sverige. I alla fall av vissa kretsar i Sverige. Det här är en storm i ett vattenglas, och vattenglaset är Umeå kommunfullmäktige, där alla partierna hoppar, när trotskisterna säger ”hoppa”.

    När Somalia är ett bättre land än Sverige för barn att växa upp i, är det inte alls upprörande att invandrare därifrån, som vill att deras barn ska växa upp till hederliga och laglydiga medborgare, skickar sina barn till släktingar i hemlandet för att uppfostras av dem – i samma värderingar som föräldrarna själva har blivit uppfostrade i. Om detta är så förfärligt, så att det är en motståndshandling mot det svenska samhället, borde väl dessa föräldrar som själva är ”feluppfostrade” ha stämplats som säkerhetshot och inte beviljats uppehållstillstånd.

    Och naturligtvis måste också frågan ställas, om inte dessa föräldrar själva borde följa efter. Nu påstår jag inte alls att allting är bra i Somalia heller. Men det är ju inte sämre än att personer därifrån, som saknar asylskäl enligt nuvarande regler, får avslag på sina asylansökningar och skickas tillbaka. Så skedde exempelvis med två ensamkommande flickor, 15 och 17 år gamla, som blivit könsstympade i hemlandet, men blivit ”öppnade” i Sverige, så att de kan kissa normalt. Detta är inget asylskäl enligt någon konvention, som Sverige har skrivit under.

    Och någon ändring på det lär det inte bli, när Umeå KF:s informella ideologichef Jan Hägglund, har gjort klart att Sverige inte ska ta emot fler flyktingar än EU i genomsnitt. Och EU gör ju allt för att minska flyktinginvandringen. Nu är jag inte så naiv, så att jag tror att Sverige kan ha öppna gränser och fri invandring, men det där med EU i genomsnitt strider mot både förnuft och anständighet. Ska vi ha en kompromiss mellan humanitet och mottagningsförmåga kan det bli både mer och mindre.

    Trotskisterna försöker skapa ett nytt arbetarparti genom att kopiera SD:s förslag i stora drag och torgföra detta med SD:s retorik.

    Könsstympningar av flickor, som skickas utomlands för att få detta gjort, är förfärligt, men samtidigt utförs penisamputationer på svenska sjukhus på unga pojkar, som av genuspedagogiken i den svenska förskolan och skolan har lurats i att de är flickor, som är födda i fel kroppar.

    Sila mygg och svälja kameler. Rycka slöjan av småflickor, som vill klä sig som sina mammor och äldre syskan. Förbjuda böneutrop från moskéer, men inte hatpredikningar inne i moskéerna. De hörs ju inte utåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.