Revolutionen som 3D printern har väntat på är här

Sedan lanseringen av 3D printern har den aldrig fått sitt stora genombrott. Potentialen kring 3D printing har varit vida diskuterad, ibland nästintill utopisk – som ett första steg mot den Star Trek framtid som hägrar för många – men verktyget har inte fått brett genomslag i befolkningen. Även om tekniken hela tiden har utvecklats och blivit billigare och mer lättillgänglig.

I och med coronavirusets framfart kan man nu över hela världen notera att amatörer och professionella aktivister med 3D printers går in med livsavgörande material till sjukvården. Här i Umeå har fyra st 3D printers på nyöppnade Curiosum under hela veckan producerat nytt sjukvårdsmaterial och efterfrågar mer maskiner för att öka produktionshastigheten. Varje dag kommer nya notiser på facebook från volontärer som söker fler personer med skrivare, givetvis, med gratis delning av ritningar och sakkunskaper som behövs för produktionen.

Produkterna de levererar är 10 gånger billigare, produceras i högre hastigheter och håller samma kvalitet. Marknadskrafterna har inte en chans och måste antingen förändra sig, eller förintas.

Det rör sig om allt från visir och masker till delar till respiratorer till olika delar för att kunna producera test (ritningar). Överallt ser sjukvården över möjligheterna att utveckla tekniken ytterligare på grund av dess tekniska överlägsenhet.

Det ser likadant ut över hela världen. Det har kallats ett ”Hackaton”. Sjukhus och stater, likväl som EU kommissionen och World Economic Forum, vänder sig nu direkt till 3D printerkollektivet med öppna famnar, och de svarar. Trots att upphandlade gigantiska sjukvårdsbolag i början försökte stämma, förbjuda och skrämma denna process till tystnad så har den materiella verkligheten i ekonomier utan krisberedskap oundvikligen tryckt den kapitalistiska logiken åt sidan för en våg av materialdelning som bara kan liknas med den fildelning som torrentsidor som t.ex. Piratebay erbjöd för 10 år sen – som mer eller mindre tvingade hela musik och filmindustrin att modernisera sig. Stora skillnaden nu är att denna praktik formerar sig i fysisk form. Utanför internet.

Självfallet är inte det här oproblematiskt. Ett starkt civilsamhälle som agerar moraliskt korrekt och tätar igen hålen i välfärden med ideela krafter riskerar att fördunkla faktumet att sjukvården över hela västvärlden är underfinansierad. En dimridå bildas runt de politiska beslut som tagits och raderar frågorna om hur vi med skattemedel ska finansiera välfärden.

En annan trolig utveckling är såklart att i takt med att människors nöd ökar, kommer detta mer och mer omkodas till en marknad – som antingen kommer införlivas eller ersätta de företag som försökt bromsa utvecklingen.

Som i fallet med fildening, så kan det också utvecklas nya tekniker och plattformar som ersätter pirattekniken med lättillgängliga och lagliga alternativ (Netflix ersatte t.ex. Piratebay). Det som skrämmer de stora bolagen i allt detta är såklart att ritningar helt enkelt, med en knapptryckning, sprids och delas fritt. Det är en kraft som på sekunder kan rasera allt från flygplanstillverkare till stora industrier – tänk er att alla ritningar kring nästa Tesla spridas fritt. Det är därför inte omöjligt t.ex. med någon form av abonnemangstjänst för att få tillgång till ritningar eller något sånt i framtiden för att ”få bukt” på problemet. Striden om Copyright är central i att förstå varför stora medicinbolag är rasande.

Antagligen blir det som med fildelning, två sfärer, med en kommersiell del som hela tiden överlever bara för att det finns en helt socialiserat del som står som bas för marknaden (ctrl + c, ctrl + v är och förblir gratis och kommer oundvikligen förändra kapitalismen för alltid)

Oavsett går vi mot en bättre värld som på sikt kan förbättra sjukvården betydligt (tänk er en 3d printer på varje avdelning). 3D printing lär knappast vara allt som behövs för att stoppa den pågående pandemin, men den kommer vara ett av mänskligheten mest effektiva verktyg.

Det sagt så är 3D printern nu i ett läge där den dag för dag slår igenom som en teknisk revolution, eftersom den dag för dag också räddar liv och stärker sjukvården i en världsomfattande kris. De stora bolagen står, som vanligt, förbluffade. Återigen visar sig människans förmåga att socialisera en teknik vara det som spränger fram nya tekniska språng i mänsklighetens historia och driver mänskligheten mot en friare samvaro, medans marknaden likt en gammal hyresfilmsbutik måste välja mellan att förändras eller acceptera sitt öde som en relik.

 

En kommentar

  1. Pingback: Teknologisk krigsföring mot krisen | Holmsundarn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.