Är den ekonomiska moralen på väg tillbaka?

Mina fritidsintressen gör att jag följer en hel del frilufts- och jaktsidor på facebook (bena note: Jag har inte jaktlicensen dock, fåglar är otroligt tråkiga djur). Men mitt allmänna intresse för friluftsliv, orientering, ta mig till fornlämningar, naturfotografering med mera är min räddning från politiken i mångt och mycket. Mitt andningshål.  Imorse när jag som vanligt kopplade upp mig mot det sociala flödet så noterade jag att en jaktsida börjat sälja 1L handsprit för 300 kronor.

Jag blev såklart upprörd och klickade på annonsen. Nu är väl svenska jägarkollektivet med vissa undantag knappast kända för att ställa sig tydligt till vänster i ekonomiska frågor – även om det såklart kryllar av gamla sossar så är det ju inte därför man har ett intresse för jakt. Det är en zon fri från politik om det inte rör veganism mer eller mindre.

Om man engagerar sig vidare i skytteföreningarna, så är nog situationen den snarare raka motsatsen särskilt ”online” har det blivit en miljö som domineras av mer eller mindre aggressiva konservativa – vilket också föranlett att det bildats skytteföreningar med mer uttalande värdegrunder där skyteintresserade slipper tjafsa eller bli utslängda för att de ligger vänsterut på skalan. Liknande tendens har också setts inom friluftsutövandet inom vissa regioner där socialistiska friluftsorganisationer bildats som respons. Det är alltså ändå en ganska politisk miljö som man dock slipper engagera sig i om man inte vill.

Nåväl. Reaktionerna på företaget som försökte sälja på sina följare den dyra handspriten var intressanta: ”Skänk spriten till vården”Skäms”, ”Nu tackar jag för mig”, ”Sånt jävla svineri”, ”Eller så ger ni bort det..”. Morgonkaffet kom nästan på sned när ”Hjärtlösa kapitalistsvin” sköts iväg i debatten från företagets kunder. Det var nog mycket länge sedan det begreppet uttrycktes inom den miljön i affekt.

Förekomsten av Gulaschbaroner. Företag som medvetet driver upp priser och kapitaliserar på den pågående krisen, håller på att införa en moralisk aspekt i ekonomin igen. Konflikten mellan kapital och vården (människornas behov) återaktualiseras i en rasande takt för varje betald annons på facebook som tänder människors irritation. För att inte tala om t.ex. Procurator AB som har upphandlingarna med staten och höjer priserna med 1000 procent.

Liknande svar kan man också finna bland de privatiserade Apotek som försökt tjäna pengar på krisen. I det fallet eldar det också på opinionen och en politisk kampanj för att återförstatliga apoteket. Och desto längre krisen pågår, desto fräckare blir erbjudanden som driver på ilskan.

Gulaschbaronerna möts alltså av den enda respons som är rimlig. Den tidigare Sverigedemokratiska prinsen William Hahne, ni vet han som försökte sälja andningsskydd för över 700% över butikspris, fick lämna alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan i ett desperat försök från hans nya parti att överleva folkopinionen – där deras egna, den s.k. hatade och fruktade SD-svansen, slet sina egna idoler i stycken.När det kom till kritan kom människovärdet, allas rätt till vård, före fosterlandsfanan.

I över 30 år har ekonomin saknat en moralisk aspekt, det har i mångt och mycket setts som frikopplat från mänsklig moral, etik och värde – businiess as usual. En inte helt otrolig spaning är att den pågående krisen, särskilt gällande produkter till vården, återinför den moraliska aspekten dag för dag på samma sätt som krigsbaroner och ockrare drev fram arbetarrörelsens positioner i början av 1900-talet. Drivna av sin profithunger stärkte de konstant arbetarrörelsens positioner och moraliska normer. Grundläggande folkvett är på väg tillbaka och har väckts från sin marknadsslummer.

Det är ett välkommet tillskott till diskussionerna om hur vi ska fördela allt från våra skattemedel till att ställa krav på företags redlighet och seriositet framöver.  Det var nämligen den enkla aspekten av att inte vara ett totalt jävla rövhål som i mångt och mycket gjorde att näringslivet och socialdemokratin kunde nå överenskommelserna i mitten av 1900-talet och därför avbryta 1800-talets rovkapitalism för det vi idag kallar guldåren. Detta avbröts abrupt på 1980-talet och sedan dess har vi återigen kastas in i en värld av skrupelfri marknadsanarkism. Som nu, hoppas jag, nått sitt slut.

Tipsa era vänner så fort ni noterar gulaschbaroner och hjälp till att påpeka deras omoraliska beteende. Tipsa andra så att folk inte köper av dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.