Grattis till Hemvärnet och Tack till veteranerna

Idag för 80 år sedan skapades hemvärnet. Att Hemvärnet skapades var en fortsatt demokratisering av samhället och en etablering av ett folkligt stöd för Sveriges försvarsmakt. I och med Hemvärnet garanteras landets försvar vara evigt ihopkopplat med dess folk. Det går att argumentera att försvarsmakten helt enkelt blev mer svensk, till skillnad från t.ex. tysk, i och med hemvärnets tillkomst. Det är och förblir också en grundbult i landets försvarsförmåga sedan dess.

Som uppvuxen i Obbola och Holmsund var hemvärnet ett självklart inslag i ens omgivning och trots flera år av nedskärningar under 90-talet glädjer det mig fortfarande när man ser eller hör dem öva de senaste åren även om mången nyinflyttad umebo hoppat till av förvåning eller börjat spekulera vilt online om vad som låter . Av oss som minns kalla kriget minns vi det betydligt mer militariserade område som Obbola och Holmsund var i vår ungdom. Jag kan inte varit den enda pojkvaskern som med överdrivien spänning kollat på pappas automatvapen och sneglat på militärövningar i skogen, lyckats spana fram otaliga militärförråd och snott åt oss SoldF som 10 åringar för att fylla obbolaskogen med imaginära gerillasoldater tillsammans med kompisarna..

Idag är också Veteranernas Dag till heder för dem som deltagit i förvarsmaktens aktivitet utomlands. Här vill jag rikta mitt tack deras uppoffringar, och insatser om än jag står kvar vid att jag anser att det varit för äventyrliga politiska projekt som skapat detta deltagande. Ni som ändå betalat för dessa politiska beslut med er tid, kraft, tårar och mod – och i värsta fall vänner – förtjänar dock all vår heder. Jag vill också rikta ett särskilt tack till de kvarlevande frivilliga som slogs för Finlands och Norges frihet under andra världskriget som därtill också firar sitt 75 år sedan deras befrielse från ockupanten. Här vill jag särskilt uppmärksamma en god väns intervju i höstas med Kjell Svensson.

Bilden föreställer Hemvärnets 137.e kompani som har sin grund i Sävar och Holmsund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.