Nationaldagen

Ja men glad nationaldag på er då.Jag tycker dock att den här dagen känns som framförallt ett jippo med rötterna i mellansverige – de är ju också just de enda som inte har någon annan regional identitet heller för den delen. Jag antar de behöver något också. Självklart tycker jag att midsommar vår egentliga nationaldag på samma sätt som vår patriotism har mer att göra med blanka sjöar, fjäll och lummiga skogar än med mellansveriges kungaätter. Ett påfund från 2005 ruckar mig inte i att vika från att patriotismen luktar kåda, skog och blöt mossa.

Trots detta! Så ska vi självklart fira vår demokratiska nation och allt vad vi älskar med det här landet. För att avsluta med Axel Danielsson, pionjär inom socialdemokratin:

Men kan en socialdemokrat älska ”våra strömmars brus”, så länge den elektriska kraften i vattenfallen är privategendom, älska ”bäckarnas språng”, så länge endast strändernas ägare får fiska kräftor och högt betalande engelsmän meta laxöring, älska ”den mörka skogens dystra ljus”, där baggbölarens yxa förjagat skogsnymfen och andra poesier, älska ”stjärnenatten”, varunder en här av utplundrade proletärer hackar tänderna av köld och ”sommarljuset”, i vars sken de få arbetar sig svettiga dag och natt? Kan han älska allt detta? Ja, han kan och bör älska det som ynglingen älskar sina drömmars mö, vilken han först måste erövra, eller vandraren sitt mål, som han endast kan nå på en lång och mödosam stig. På det sättet är jag patriot och väl även de flesta andra.”

Och det stycket är förövrigt det finaste som skrivits om patriotism i det här landet. Och som ni noterar, inte en enda rad alla de formella skäl till varför vi nu firar denna dag. Som alla rimliga så är det ju naturen och demokratin som får oss bli romantiker och ge oss på fan att försvara vår plätt på denna jord. Så, för er med gott väder, jag hoppas er lyckad tur i skog och mark och en glad formell nationaldag. Vi ses på midsommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.