Vikten av brandkåren (Bilder från i natt)

Jag är inte den enda som vaknade upp i morse till en klarblå himmel som fylldes av ett regn av aska och sot som lagt sig över hustaken och bilarna. Det har brunnit i Holmsund igen. När man kommer från Obbola, som länge också hade egen brandkår, så har ju bränderna på fabriken blivit en vanesak. Men den här gången kändes det lite mer dramatiskt.

Denna gång var det pappersbalar från SCA som stod på Holmsundsfabrikens gamla område som tog eld. Branden har pågått under hela natten. Den startade vid 21-tiden någon gång. Förra gången, bara för något år sedan, så var det också SCAs pappersbalar men då skedde branden i hamnen, en bit bort från där folk bor. Den här gången skedde branden i direkt anknytning till gamla storgatan, med bara E12 som spärr, en futtig sak för en eld att ta sig över om den fått sprida sig okontrollerat..

Det är extremt bra arbetat av brandkåren och de frivilliga, med extrainkallad personal från både flygplatsen och Umeå, att fort och smidigt bygga brandgator och ta kontroll över branden innan den blev samhällsfarlig. I en tid när det ska applåderas över vardagshjältar så känns ju just en sådan gest lite tröttsamt kanske, men ingen kan ta bort faktumet att nattens arbete förtjänar allt respekt och uppskattning från holmsundsborna. Våra deltidsbrandmän här gör alltjämt ett suveränt arbete och alla som bor i närheten hör hur aktiva de är.

När jag åkte hemifrån så brann det fortfarande om än under rigorös kontroll från de som arbetat under natten. Lågorna stod höga men ofarliga. Regnet av aska lär fortsätta under dagen när det som är kvar får brinna upp under kontrollerade former.

För några år sedan var det en intensiv debatt om nedskärningar och bemanningsproblematik rörande Holmsunds deltidsbrandkår. Jag hoppas nu med två allvarliga bränder inom loppet av två år. Och rekordvärmen. Och regnbristen.  Att vi framöver slipper höra mer om att det sparas in på deltidsbrandmännen och/eller utrustning eller lokaler.

Holmsund och Obbola behöver sin brandkår och i de bästa av världar så borde Obbola återfå sin lilla styrka. Delvis för att Obbola också kommer växa, och har vuxit mycket redan, delvis för att utryckningstiden till Obbola är (enligt kommunens egna underlag) längre än till Holmsund från Umeås brandstation. Jag begriper inte riktigt varför, men Obbola och Holmsund är markerat som olika tidszoner gällande utryckningstid. Om detta är Obbola S-förening varse sedan några veckor tillbaka.

Nedan hittar ni bilder från Anneli Andersson, som bor i direkt relation till branden och är S-föreningens vice ordförande. Samt två bilder från mitt hem imorse när jag gick ut med hunden.

Tack till alla inblandade som jobbade inatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.