Fantastisk utveckling för gröna aktier

Sedan Coronakrisen så har jag och några kamrater börjat avsätta en summa per månad  i investeringar i de företag som utgör grunden för framtidens infrastruktur och produktion. Istället för att bara vända ryggen mot aktiemarknaden så har vi beslutat att sätta privat kapital i att arbeta med att jävlas med våra motståndare istället kan man säga.

Min privata ekonomiska utveckling hittills har varit över förväntan (särskilt som novis, men jag antar att blivit duvad ordentligt i ekonomi i flera år inom arbetarrörelsen gör sitt), likväl så har mina kamrater också lyckats bra på aktiemarknaden – över 10% utveckling T1an för oss allihopa under ”den värsta ekonomiska krisen någonsin”..Reglerna är tämligen enkla: investera bara i etiska bolag, investera bara i bolag som är framtidssyftande, investera bara i gröna bolag och investera framförallt i den nordiska marknaden.

Intressant blir det när man börjar detaljstudera vissa företag som står i fronten för en sådan omställning.

Här kan läsaren t.ex. ta del av hur NIBE Industries från Markaryd utveckling sett ut.

De är ett av många bolag som satsar på förnyelsebar energi. I det politiska gapar ju högern sig trött för att förhindra en grön omställning och hur det hotar tillväxten. Kapitalismen verkar 18 355,36% i det här fallet övertygad om motsatsen.

Det är såklart en anekdotisk bevisföring med bara ett, jag skulle kunna ta fram mängder med resultat från min egna portfölj också som är anmärkningsvärda, men det är onekligen så att vissa delar av kapitalets krafter är tämligen oberörda av coronakrisens utveckling och ekonomiska oro. Det är också värt att notera att dessa bolag också stod relativt oförändrade även igenom bankkraschen 2008. Ett annat noterbart bolag är såklart Tesla.

Så jag läste in mig lite om hur ”det gröna kapitalet” ser på saker som t.ex. New Green Deal som av högerpolitiker utmålas som enormt marknadsfientligt, ja det är nästa ”spöke som vandrar över Europa” i vissa fall. Med rent ursinne så har högern angripit idén. Min plånbok säger ju annat. Att det snarare är så att kapitalet nu samlas kring framtidsinvesteringar istället för oljeoligarki. Men det vore ju kul att läsa lite tänkte jag.

Till min förvåning så hyllar noterbara tidskrifter för investerare Green New Deal (GND), och struntar fullkomligt i politiska förluster i frågan, som när GND föll i USAs senat. De studerar istället framväxten av bolag och ”copycats” till GND som passerar när högerpolitikerna missar bollen (antagligen för att typ AOC inte är frontpersonen). Och det verkar onekligen så att stora delar av framtidens kapital, tillika marknadens mer stabila och likvida aktörer, sluter upp bakom en politik som idag framförallt lyfts fram av socialistiska politiker. Det kanske inte är så konstigt. Vi vill ju trots allt investera, och inte svälta allt till döds samtidigt som vi bara ökar på kostnader. Det är lovande för framtiden, för då byts allianserna ut och står man som socialist med kapitalet i ryggen så tenderar ju världen förbättras – fråga bara Wigforss. Sedan har vi ju säkert 1000 saker att diskutera till tiden tar slut. Men det markerar ett skifte i vad kapitalet ser som investeringsbart, och vilka som presenterar möjligheterna för dessa.

En mycket bra artikel i ämnet är t.ex. Kipliners ”What The Green New Deal means for investors

I dagsläget så är jag övertygad om att GND är framtidens politiska plattform. Jag kan inte hitta någon som helst utmanare till en sådan framtidsvision som högern kan presentera utan att se löjliga ut. Alla former av diskussion måste ju inkludera de fem kriserna. Då duger det inte att bara gapa om sänkta skatter, vems fel det var eller att vara på social och kulturell defensiv. och använda konservatismens som snuttefilt Det vore ju därför politisk idioti om socialdemokratin gick på val med något annat än en offensiv ekonomisk politik – en totalrenovering av Sverige. I de bästa av världar växer ett modernt gammalt folkpartiet fram och kan enas om den ekonomiska politiken i stort, men med vissa idéer, som svar. Och vips så har vi politisk ordning i landet igen. Borta är alla identitetspolitiker, kulturhysteriker och språkfetishister. Kvar står de som är beredda att arbeta, ta ansvar för landet och skapa framtiden istället för att käbbla på twitter. Självklart är ingen utopi skapat av det, gud ska veta att även gröna bolag kan jävlas med sina anställda, men det vore en väg framåt från vars vi är idag.

Således kan vi ju se flera positiva bieffekter, förutom det här med vår överlevnad då.  Arbetarna är glada. Kapitalet är glada. Miljön är glad. Tillväxten ökar. Det är bara att börja.


En tankesmedja man kan följa på facebook aktiv i svenska debatten är gröna folkhemmet. Välkomna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.