Vi måste prata om gräsmattor

Jag är i husbyggartagen. Eller snarare, huset är färdigt, och jag kollar nu på hur man skulle kunna göra nästa säsong med tomten. När man har sådant i huvudet så slår det mig att det här med gräsmatta måste vi prata om. Det är väl inget man tänkt på, men som slog mig imorse när jag och sambon diskuterade det hela på vägen till förskolan.

Vi alla vet ju att vi lever just nu i en tid där vi ska i den mån vi kan uppmana till biologisk mångfald, blommor och artöverlevnad för insekter och annat. Särskilt vi som bor i utkanten av urbana områden har ett stort ansvar att bygga upp vårat samhälle så att det får en gynnsam jordmån för biologisk mångfald. Inte minst bidöden har jag i åtanke.

När man kör genom vilket samhälle som helst så är det måhända grönt, eller ja brunt i torkan den huggs ju ned direkt, men det saknas blommor. Det saknas liv och rörelse. Samhället är kalrakat om så när på lite buskar ute på gårdarna.

Det råder någon form av vansinnig klassicistisk norm som präglar våra samhällen. Vältrimmade rabatter. Stora gräsmattor. Chop chop chop. Det är som introt till svensson svensson där det snarare råder någon form av gräsklippehets där man varje lördag 14.00 skall ta sig ut för att prompt hugga ned alla former av livsdugliga krafter från ens imaginära brittiska trädgård. Vansinne.

Nej. Du kommer inte orka eller ha plats med det här.

För det första. Att klippa gräset är tråkigt. Ja. Det är det. Det är därför vi har robotar till sånt.

För det andra. Är det någon som ens vet varför man behöver en stor gräsmatta? Rent logiskt. Eller är det bara ”så det ska det vara”? Är det sistnämnda bör ta sig en tankeställare om det är grannarnas skvaller eller ens egna intressen som styr. Det finns alltid delar av ens tomt som man också, tacksamt, skulle låta vara istället för att stå där 21.00 och trimma runt typ en pallkrage.

För det tredje. Naturtomter är hiskeligt mycket mer attraktivare och mer intressanta att jobba med. Ja även ur trädgårdssynvinkel. Vad går du helst igenom, en lummig lund eller typ landstingsparkeringens blomsterrabatt? Det krävs extremt mycket trädgårdsarbete för att uppnå samma effekt som en naturtomt, automatiskt, skapar. Och all heder till de som orkar, det är ju otroligt fint och även ett nöje för mig att gå igenom en välskött trädgård. Men med tanke på antalet tomma gräsmattor med robotar på så verkar majoriteten av befolkningen sakna intresset.

För det fjärde. Vi skulle få betydligt mer bin och annat om vi slutade bete oss som dåraktiga gräsmatteextremister. Naturtomter skapar både 1) mat 2) boende för den pollenerande delen av arbetskraften. Ni vet. De som om de dör, tar resten av oss med sig.

Nu har jag tur. Drygt halva min tomt är redan naturtomt och det här med gräsmatta ställer jag mig tämligen skeptiskt till, det lär inte bli många kvadratmeter fransk klassicism på tomten. Gräsmattor ska ju ses för vad det är: arbetsyta. Så en plätt blir det väl för att kunna sparka boll och sånt på. Så jag slipper ju ägna stor tid åt att ta mitt ansvar i frågan. Men kära nån gott folk. Poängen med naturen är att låta den leva.

 

Bevare oss alla från sådant kaos! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.