Revolution i vitryssland?

Protesterna efter ”valet” i Vitryssland är ständigt uppgående. I går rapporterades om demonstrationer i 25 städer. Situationen i landet har exploderat. I Brest öppnade polisen eld. En demonstrant skadades. Över hela landet har det utbrutit kravaller mot statens mycket våldsamma agerande vilket i sin tur höjer temperaturen. Sammanlagt uppger Euronews att 6 000 arresteringar gjorts. Minst två demonstranter är döda. Ett högt antal poliser skall vara skadade. Brittiska Guardian pratar öppet om att det kan röra sig om en revolution.

Euronews uppger att nu tar demonstrationerna formen mer och mer av ”hit and run” taktikter som utvecklats i Hong Kong de senaste åren. Det vill säga att istället för stora demonstrationer med paroller (som är långsamma och enkla att angripa) – eller ett centrum att samlas kring (tänk torguppror t.ex. Maidan) så sprider sig fristående grupper runt omkring i städerna och går i konflikt med statens styrkor för att sedan snabbt försvinna. Ofta med mycket tekniska hjälpmedel och modern taktik. Situationen går därför likna mer med gatustrider än demonstrationer. Av allt att döma är det inte heller reformer som är på agendan för det vitryska folket. Målsättningarna är inte heller att ett visst parti ska ta makten, upproret är utan formellt ledarskap, utan att införa demokrati. Oppositionens huvudfigur, Svetlana Tikhanovskoaya som tvingats i landsflykt har inte antagit ett politiskt program mer än ”rättvisa val” och är mer en symbol än politisk kraft. Trots detta lockades tusentals till hennes möten under valkampanjen.

Samtidigt i Minsk och i andra större städer har främst kvinnor börjat bilda mänskliga kedjor och organiserar spontana fredliga demonstrationer. I synnerhet vårdarbetare har slutit upp demonstrationerna.Det påminner om metoder som bland annat används i Estland före murens fall. Att sjukhuspersonalen sluter upp bakom protesterna innebär också en tydlig markering och försvårar statens förmåga att gripa demonstranter.

I kölvattnet av strejkerna inom den tunga industrin så har nu strejkerna börjat sprida sig inom diktaturens livsnerv. Bland annat känner man nu strejker inom elbranschen och inom fordonsindustrin. Online finns källor som spekulerar i en storstrejk inom kort, eller att den rent utav börjat. Att landets ekonomi präglas av spontana strejker står dock klart.


Förutom den statliga repressionen i form av polis och militär har landets internet legat nere i tre dagar. Trots detta har protesterna inte avtagit. Istället verkar arbetsplatser och stadskärnor varit områden där protesterna kunnat samordnats. I den mån internet har använts har det ofta skett via appen telegram som gått genom utländska kamrater tillbaka in i Vitryssland. Journalister skall ha angripits av polisen och informationsflödet sker fortfarande primärt inom ”ryska sfären”. Därför kan det vara av vikt att skriva svenska nyheter om vad som händer. Väldigt mycket av det som sker rapporteras därför aldrig eller sållas bort i flödet. Sedan många år är Vitryssland en av världens mest instängda länder. Den vitryska staten arbetar för fullt för att tillståndet i landet ej ska bli känt. Säkerhetstjänsten skall ha gjort räder mot ”kända aktivister” men misslyckats kväsa den genuina upprorstämningen i landet.

FN gick också ut igår och fördömde Lukasjenkos våldsamma metoder i protesterna mot valresultatet.Även EU ska ha uttalat sig.

Enligt alla bedömare för tillfället är detta det största uppror som någonsin skett i Vitryssland mot den rådande diktaturen.Till situationen skall man räkna att februari i år skedde också de första riktiga stora massdemonstrationerna i landets historia. Vitrysslands folk verkar därför, enligt många bedömare, nu står redo att störta regimen. Bilden är från Minsk i Februari 2020. Förspelet till det som händer nu.

I Sverige har en spontan solidaritetsrörelse börjat formera sig och ställer krav på att allt bistånd till Vitryssland skall slopas då Sverige varje år ger miljontals kronor via bulvaner till Vitryska staten..

Samtliga svenska partier bör genast sluta upp bakom den demokratiska revolutionen i Vitryssland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.