Pandemins vinnare

För ett tag sedan skrev jag en text om neofeodalismen som fick hugg för att vara ”verklighetsfrånvänd” (jag har svarat på detta med delvis en personlig text, delvis genom att presentera Mark Fischer). Idag tänkte jag skriva om hur denna tendens är de som vunnit mest på pandemin.

Relativt snabbt stod det klart att Covid-19 skulle vara en stor ekonomisk utmaning mot småföretagare och mellanstora företag. Särskilt i vissa branscher. Som svar har regeringen lanserat ett antal stödpaket till en mängd företag (detta bör analyseras när pandemin är slut, pengarna tas ut i mindre omfattning än trott). Vi har också präglats av faktumet att vissa större bolag har fortsatt plocka ut vinster och aktieutdelningar under samma period. Samtidigt som de fått stöd (pengar rakt ned i fickan således).

De riktiga vinnarna över pandemin är dock de som vilar på en digital grund. När hela världen påtvingats att vara hemma eller som i Sverige – semihemma – så har de kunnat leverera när andra företag som vilat på fysiska rummet för försäljning inte kunnat.

Det finns otaliga källor kring hur denna utveckling föranlett en sällan skådad ekonomisk boom för bland annat amazon. Jag väljer att iscensätta det hela från en av dessa artiklar, denna från välrenomerade Forbes ”Amazons Landlord” Is The Hidden Coronavirus Winner” från Maj. (Q3an kommer väl snart för en ny analys, men håll till godo!)

iMed ett citat från ovanstående artikel
”In short, the lockdown is sending online shopping into hyperdrive. Billions of dollars that folks would’ve spent in stores is now flowing through the internet.”

Kollar man på t.ex. Facebooks Q1a, som kom i Mars, så kan man läsa på CNBC att de tjänat i runda slängar (jag sätter 10 kr = 1 dollar) 70 kronor per användare under årets första månader. De har 800 miljoner användare per månad.

Vidare kan man läsa på t.ex. Business Insider – i en mycket rekommenderad artikel om förhören i USAs kongress (film här) – att de fyra stora går som tåget. Något som besvärar deras VDar som försöker påskina att de är vanliga företag. Samtidigt noteras det såklart att Covid 19s framfart sänkte europeiska marknaden (eurozonen) med -12,1% samma dag som förhören pågick.Man kan också notera att flera av USAs andra storbolag nu riskerar konkurs och att andra delar av marknaden sjunkit med så mycket som 30%. Det blir så att säga. ”Köpläge”

Jag tror det räcker som introduktion över vilka som står som vinnare i pandemin. Giganterna har växt explosionsartat och äter samtidigt upp, bit för bit, sina motståndare på marknaden.  Det är en sällan skådad syn av förflyttning av kapital från ”den fria” marknaden till ett fåtal monopolaktörer. Samtidigt står vi en gigantisk ekonomisk kris där enskilda nationer, oförmögna att beskatta dessa företag, saknar finanser. När man pratar om ”the top 1%” måste man ha klart för sig att det är Big Tech vi talar om.

Dessa företag. Amazon, Google och Facebook är intimt länkade mellan varandra genom annonsering och samarbeten. Tillsammans utgör de redan en stor del av vanliga människors vardag över hela världen. Nu rullas de ut på svenska marknaden. Det är ganska talande att det inte ens var LO som bjöds in på nyhetsmorgon för att kritisera deras undvikande av svenska modellen, kollektivavtal och deras många skandaler bakom sig, som fackföreningsfientliga introduktionsvideos, utan ett ideelt aktivistnätverk som kallas Gigwatch. Som fackligt aktiv frågar man sig ju vars ”LOs digitaliseringsutskott” finns i tider av enorm omställning. Tillsvidare får vi vila på några ungdomars nit i frågan. Tydligen skall avtal tecknats med några underleverantörer via Transport.

Lök på laxen då. De undviker också den mesta skatterna i Sverige. De får skattesubventioner som skulle få villaägare gröna av avund. De använder sig av ”fly in, fly out” för sina experter och vilar således inte på svensk arbetskraft. Oftast blir det några lokalvårdare och vaktmästare anställda. De vilar i huvudsak på acceleration av automatiseringar, algoritmer och planekonomi som gör verksamheterna personallätt och ekonomiskt effektiva . Samtidigt tuggar de i sig svenska elnätet. Samtliga svenska parter ser nykära ut när de ser dessa giganter rulla fram trots att skandalerna, konflikterna och dåliga affärer står som spön i backen. Man borde förstå bättre.Någon gång måste någon se pengabingen och säga ”Men hallå. Vi saknar pengar i varenda äldrenämnd i landet!”

Genom vårt digitala arbete, konsumtion och gratis givande av big data så skapas världens första multimiljardärer. 30 år av nyliberal fri marknad når sitt slut när kapitalet, som en vis man sa, börjar monopolisera sig. Där finns pengar nog för ställa hela landet, om inte alla världens länder, på fötterna igen med en stark finansierad välfärd. Ändå förs inte diskussionen. Ändå tjivas vi om småkronorna här nere i nästan farsartade diskussioner och budgetdebatter samtidigt som man bara behöver följa marknaden som lekman för att förstå att nationer, för att inte tala om kommuner, i princip står utanför de reela kapitalströmmarna.

Frågan om att faktiskt börja ta betalt för våra tjänster vore en ganska schysst idé. Jag tror det är verklighetsnära nog för kritiska läsare. Vi borde prata om hur vi ser till att ordna livskvalitet, välfärd och rättvisa i en helt ny teknisk era. Vi borde vara beredda när techgiganterna knackar på Umeås stadshus och – likt vi avslog bitcoinfabriken i Holmsund – vara ytterst, ytterst, vaksamma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.