Landsomfattande protester mot ryska regimen

Idag bröt landsomfattande protester ut efter Putins senaste arresteringsvåg mot oppositionen i landet. Den här gången gick det dock inte som det ryska inrikesministeriet, ökända för bland annat mord och kidnappningar, planerat.

I Moskva har det utbrutit gatustrider mellan demonstranter och den ökända OMON-polisen. Rysk polis är världsberömd för sina hårda tag. I St Petersburg bröt ungefär 40 000 demonstranter igenom poliskedjor – just nu råder det tydligen ”stand off” i centrala staden.

Protester rapporteras över hela landet. Från Sibirien, där oppositionella samlats är det 50 grader kallt men ”tusentals” skall enligt Aftonbladet vara ute på gatorna.

Det är märkbart att det är yngre ryssar, ofta tonåringar, som inte genomlevt sovjettiden som visar minst respekt för statens polisapparat genom att bland annat befria arresterade demonstranter. ”Skäms du inte?”, ”Ni är skam” ”ta av er hjälmarna” (en uppmaning att istället följa med demonstranterna) hörs ungdomar skrika i flera filmer från konfrontationer under dagen.

Att fysisk angripa polisen är en mycket ovanlig företeelse i ett ryssland där otillåtna demonstrationer är ytterst ovanliga. Lika ovanligt är det att som i fallen med Belarus och Hong Kong – alla totalitära stater – att demonstrationer fysiskt forcerar poliskedjor där deltagarna i huvudsak utgörs av vanligt folk. Något som nu setts i Rysslands största städer.

I samtal med en rysk vän under dagen så pekas bland annat pandemistrategin ut som en anledning. En övrig grundläggande motivator för protesterna är den usla ryska ekonomin och de senaste avslöjanden som gjorts över hur Putin göder sig själv samtidigt som folket får stå ut med nedskärningar och lockdowns. Ddokumentären ”Putin palace” har idag över 70 miljoner visningar och kan komma bli en avgörande faktor i rubbningen av den ryska regim som övertog sovjetunionens maktapparat.

Bedömare har idag gått ut med att det antagligen är de största illegala demonstrationerna efter sovjetuntionens fall. Det är oklart idag om protesterna kan få samma spridning som de i Belarus men oavsett bör alla demokratiska krafter samlas för att stödja den ryska oppositionen. Rysslands mycket nedtryckta fackliga opposition har än så länge inte trätt fram med en strategi, likt de fria fackföreningarna i både Hong Kong och Belarus. Men mycket bör hända de närmasta dagarna.

Allt stöd till den ryska oppositionen!.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.