Intressant motion från Arbetarpartiet rörande Storsjöparken

Arbetarpartiet (AP f.d. RS, ej Socialdemokraterna) har lämnat in en motion rörande Storsjöparken historia och hurvida detta är ett s.k. ”svartbygge” eller inte i historisk mening – och att Umeå i sådant fall skärper sitt ansvar över parken och i synnerhet  ansvaret över när boende i sådant fall drabbas av sjöns påverkan på grundvattennivån, med t.ex. källaröversvämningar. Att kommunen följer miljöbalken helt enkelt. Vi från föreningen ser motionen som intressant och kommer diskutera den ingående i föreningen, bland medlemmar och styrelse, inför ett eventuellt beslut ett kommande kommunfullmäktige. Vi ser positivt på att frågan lyfts.Rätt skall vara rätt. Att Umeå Kommun ska ta ansvar om dess anläggningar drabbar medborgare är självklarheter i vår mening.

Motionsunderlaget är bra, bland annat har man gått igenom Holmsunds Köpings hantering vid byggnationen och bifogat en tidslinje till förloppet. Vi avvaktar självklart Kommunstyrelsen svar, då vi utgår från att motionen skall besvaras från företag och berörda nämnder i kommunen som kan innehålla ny information, innan vi har en bestämd uppfattning, men det vore inte första gången som något missas i Holmsund på grund av, vad som bara kan ses som, en slarvigt storkommunsreform. Något som debatten om konstverket vid skolan avslöjat under vintern.

Kuriöst bör tilläggas att byggnadsnämnden i Holmsund under åren vid etableringen är omskrivet i litteraturen för dess ”egensinnighet” och just ”svartbyggen” var något som vissa ledamöter i den nämnden pekas ut att hållit på med en hel del. I vissa böcker omnämns det helt enkelt som att man bara frågade dåvarande Ordförande på byn och sa han ja så var allt klappat och klart. Nämnda ordförande hade tydligen ”en hel del pondus” mot tjänstemän.

Det är också huvudanledningen till att när kommundelsråden, sedan nämnderna, efter kommunsammanslagningen etablerades så var just Byggnadsnämnden något som Holmsund ej fick ansvara över. Där var Umeå enligt samtida källor ”stenhårda” på att inte överlåta byggnationerna till lokala beslut. Vid tidpunkten var det tydligen ganska ”heta diskussioner” mellan Holmsunds politiker och Umeås rörande detta. Att anmärka är att just i Holmsund-Obbola gick nämndens autonomi längst i landet, men makten runt byggandet släppte Umeå inte på grund av denna anledning. Det är i alla fall vad man kan spåra i källorna.

Allt var dock inte bara svartbyggen att anmärka. De centrala hyreslägenheterna och miljonprogrammet Solskenet blev det billigaste byggnationerna i hela Folkhemssverige vilket också uppmärksammandes, då detta skapade också de lägsta hyrorna. Hur detta praktiskt gick till vet nog bara de insatta, även om upphandlingssystemet pekas ut i nedanstående artikel. Möjligen var SCA inblandade, eller påverkande, då de återkommande dyker upp i samhällets historia med bidrag till olika investeringar. Likt storsjöparken. Oavsett oordningen verkar de därför kunnat när de velat.


Storsjöparken kommer behandlas i en plan 2022 – 2023 som vi förstår det. Innan dess måste denna fråga vara löst. Vid dessa förändringar har vi meddelat att vi vill se grundlig dialog med de boende och föreningen för att tycka till om den framtida utformningen av området.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.