En ny chans till ett föreningarnas hus

Den anrika Sandviksteatern, länge centrum för arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen, är återigen aktuell för försäljning på den privata marknaden. I flera år har bland annat PRO och andra aktörer efterlyst ett ”föreningarnas hus” i Holmsund vilket aktualiserats vid åtminstone tre tillfällen 2010-talet i debattartiklar och åsikter framförda mot den politiska ledningen på stormöten. Nu har Holmsund chansen.

Vid senaste förfrågan mot Umeå kommuns ledande företrädare informerades Holmsundsborna att en kommunal lösning ej var aktuell för oss, men det möjligen skulle kunna gå med en Folkets Hus förening om den formerades. Det var ej aktuellt för Folkets Hus föreningen i Umeå att agera i frågan.

Samtidigt kan man notera att kommunen byggt ett väldigt fint och mycket charmigt föreningarnas hus på Mariehem som verkligen borde stå som modell för liknande etableringar runtomkring i kommunen.

I och med att Sandviksteatern nu åter igen ligger ute för försäljning har Umeå Kommun en unik chans att köpa tillbaka byggnaden och etablera ett liknande föreningshus som finns på Mariehem. Om så inte sker så finns ändå utrymmet för Holmsunds föreningar nu att bygga en Folkets Hus förening för att uppnå det syftet. Jag skulle gå så långt att påstå att med en sådan förening i ryggen kommer kommunen också motiveras att agera i frågan och kolla över om marihemmodellen kan etablera sig även här.

Jag har inga illusioner eller ens vilja att S-föreningen själv skall leda ett sådant projekt. Det måste isåfall komma från föreningarna och medborgarna själva att aktivera sig i en folkets hus förening för att överta Sandviksteatern och driva den genom ideela föreningslivet. Om en sådan förening bildas, så ökas också chanserna för en samverkan med kommunen som kan leda till fruktsamma resultat.  Det är alltså upp till oss själva att agera.

Därför vill jag uppmana alla som vill ha ett hus för alla föreningar och medborgare i Holmsund att nu agera när fönstret är öppet. Det är nu fler ledare behövs för att kliva fram och ta ledarfanan och verkställa denna vilja som föreningarna i åratal fört fram mot politiken  Det är nu kommunen måste se chanserna som finns att utveckla kommundelen. Det är nu alla som vill se ett mer levande lokalsamhälle ska träda fram.

Låt första maj 2021 vara året när Holmsundsborna återigen bestämde sig för att få ett folkets hus.
Alla som vill engagera sig för frågan kan maila mig så sätter jag er i kontakt med varandra. [email protected] men förslagsvis så ringer ordföringarna från de olika föreningarna istället varandra och agerar utanför det politiska, då tror jag verkligen det finns en ärlig chans till ett nytt folket hus. Enighet ger styrka.

Och glad första maj!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.